NA KOŽO

Korak nazaj

Objavljeno 12. november 2014 23.20 | Posodobljeno 12. november 2014 23.21 | Piše: Andrej Predin

Svetlobna onesnaženost je pri nas velik problem, odgovor pa na dlani.

Energija postaja beseda, ki jo čedalje pogosteje slišimo v vsakodnevni retoriki. Razumemo jo kot nepogrešljivo in plačljivo sredstvo, ki zagotavlja normalno delovanje človeškega telesa in steber civilizacije. Brez nje bi zmrzovali, stradali, telefoni ne bi delali, človeštvo bi propadlo in nastopila bi nova ledena doba. Tisti, ki si tega ne znate predstavljati, si oglejte kak hollywoodski film o apokalipsi. Čeprav nam je približno jasno, da obstaja v naši bližini zvezda, ki premore kar nekaj energije in jo tudi brez mesečnih položnic vztrajno pošilja k nam, nas poskušajo kljub temu prepričevati, da posegamo po virih, ki so tehnološko zastareli, neekonomski in predvsem škodljivi za zdravje okolja in naše lastno zdravje. Tudi Teš 6 je takšen primer. Eden osnovnih argumentov za njegovo gradnjo je prav naša neizmerna potreba po energiji, ali pa, ta je še posebno prikupna – gre za napore, da bi bili energetsko neodvisni.

Povsem v duhu kancerogene ekonomije, ki nas je pokorila, tudi v tem primeru nihče izmed oblastnikov ne vidi odgovora v varčevanju z energijo, čeprav imajo več čas polna usta o potrebi po zategovanju pasov. To je le še ena v vrsti dvoličnosti, saj ni nobena skrivnost, da se svetovna finančna elita okorišča in pospešeno bogati prav na račun tako imenovanih varčevalnih ukrepov. Če so slednji ukrepi za družbo škodljivi, potem bi bilo varčevanje z energijo zanjo lahko koristno. Prvo, kar mi pade na pamet, je zmanjšanje svetlobne onesnaženosti, ki je pri nas velik problem, saj ima malone vsak ovinek svojo svetilko, tako da postajajo v Sloveniji kotički, kjer lahko normalno opazujemo zvezde, prava redkost.

Nihče me ne bo prepričal, da z racionalizacijo podivjane potrošnje energije ne bi mogli preživeti in se izogniti korupcijskemu kotlu projekta Teš 6, na katerem so se dolga leta napajali prikortniki iz vseh političnih opcij in z njo asociiranih skupin. In ta neumna gradnja, tudi ko bo končana, ne bo prenehala generirati težav. Sicer pa hej, tisti, ki so ga zagnali, se z njim ne bodo več dolgo ukvarjali. Tako kot državno zadolževanje bo tudi reševanje Teša 6 na plečih prihajajočih generacij. 

Deli s prijatelji