RISANJE

Kopitarja in Zavca 
risala dva meseca

Objavljeno 16. april 2015 20.11 | Posodobljeno 16. april 2015 20.11 | Piše: Špela Ankele

Tridesetletna Nina Blaž s svinčnikom ustvarja presenetljivo natančne portrete.

Dih jemajoča risba Dejana Zavca nastaja na podlagi fotografije največkrat nagrajenega kranjskega fotografa Luke Dakskoblerja.

CERKLJE NA GORENJSKEM – »Risbe s svinčnikom sem ustvarjala že v srednji šoli. Takrat smo imeli za nalogo narisati starejšega človeka. Izbrala sem fotografijo neke starejše Indijke in po tej ustvarila risbo, ki so jo pohvalili vsi. Potlej sem risanje nekoliko opustila in se posvetila drugim stvarem, tudi kegljanju in fotografiji,« začne o najstniški ljubezni, ki jo je v zadnjih letih znova potegnila k sebi, pripovedovati Nina Blaž. Tridesetletna sogovornica, doma iz Cerkelj na Gorenjskem, je po kakem desetletju premora za ogrevanje najprej narisala portrete svojih bližnjih, nato pa se je s svinčnikom v roki sprehodila tudi po obraznih potezah znanih športnikov. Izjemno natančno ustvarjene slike znanih osebnosti, do zadnje potankosti podobne fotografijam, Nina Blaž premierno predstavlja danes, na straneh našega časopisa.

Risb ni pokazala še nikomur

»Počasi že pripravljam spletno stran, a naneslo je tako, da teh slik še nisem pokazala nikomur. Je že tako, da želim risbe narediti do potankosti in jih šele potlej dati iz rok,« pravi sogovornica in prikima laični ugotovitvi, da je nastajanje črno-belih risb, ki s presenetljivo natančnostjo posnemajo fotografski zapis, precej dolgotrajen proces. »Za zadnja dva portreta sem potrebovala dva meseca. Najraje ustvarjam dopoldne, vsekakor pa rišem pri dnevni svetlobi, ker večerno ustvarjanje tovrstnih portretov pomeni le napor za oči, saj tedaj nianse vidiš drugače kot podnevi,« pravi umetnica, ki se je – podobno kot večina tovrstnih slikarjev – do vseh odtenkov obvladanja navadnega svinčnika dokopala sama, brez kakršnih koli tečajev.

Nina, ki je članica kranjskega Fotografskega društva Janez Puhar, se je izbire fotografij, po katerih nastajajo njene umetnine, lotila preudarno: »Kot fotografinja, grafična oblikovalka in zdaj tudi kot risarka vem, kaj je dobra fotografija. Tako sem se odločila, da se povežem s fotografi in na podlagi tistih njihovih del, ki so mi všeč, ustvarim risbe. Portreta Dejana Zavca in Anžeta Kopitarja sta nastala po fotografijah Luke Dakskoblerja, največkrat nagrajenega kranjskega fotografa. Zdaj, ko sem še na začetku risarske ustvarjalne poti, bi zelo rada videla, da oba znana športnika podpišeta risbi, v kateri sem vložila veliko truda in tudi časa. Upam, da se mi ta želja uresniči.«

V prihodnosti namerava Nina Blaž omenjenima dvema športnikoma dodati še šopek znanih osebnosti, ki mladi generaciji lahko predstavljajo zgled. Kdo vse bo v prihodnjih mesecih delal družbo s svinčnikom upodobljenima Zavcu in Kopitarju, sogovornica v tem trenutku še ne ve. Ve pa, da bo morala sprva tehtno poiskati ravno takšne fotografije, ki so pisane njenemu svinčniku na kožo. »Še kako dobro se zavedam, da z risarskimi potezami ne smem nikamor hiteti. Ustvarjam po svojem ritmu in vem, da za risbo, kakršno želim pokazati, potrebujem dovolj časa. Rišem počasi, iz srca in z dušo,« pravi Gorenjka, ki bo pod imenom Lumani Art v prihodnjih dneh svoja dela predstavila tudi na spletu.

Deli s prijatelji