NEPOZABNO

Kopalke in zobna ščetka, pa na morje

Objavljeno 14. julij 2017 17.21 | Posodobljeno 14. julij 2017 17.21 | Piše: B. K. P.

Na poletnih počitnicah na Debelem rtiču več kot 100 otrok. Tušev projekt Pričarajmo nasmeh traja že 15 let.

Več kot 100 otrok uživa na Debelem rtiču. Foto: RKS

DEBELI RTIČ – Razmahnile so se že šolske počitnice, ki so jih otroci in tudi tisti starejši težko pričakovali vsaj tedne, če ne kar mesece. Med njimi je Lana, ki je začela svoj počitniški dnevnik pisati že v petek, 23. junija 2017, ko je morala še zadnjič v zdaj že minulem šolskem letu sesti za šolsko klop. »Danes je zadnji šolski dan,« se je začel njen zapis. »Dopoldne bomo dobili spričevala. S prijateljicami se že zdaj veselimo. Juhu, jutri gremo na morje, zato bom danes popoldne spakirala potovalko. Grem na Debeli rtič,« je svoje veselje na papir izlila Lana, ki bi jo brez pomoči Tuša in Rdečega križa Slovenije (RKS) najbrž čakale bolj klavrne počitnice, vsekakor pa takšne brez morja. 


7600 otrokom so do zdaj omogočili brezplačne počitnice.

Naučil se bo plavati

Na Debeli rtič se je pripravljal tudi Luka, ki pa je bil kljub neizmernemu veselju, da bo prvič obiskal plažo in noge namočil v slano vodo, bolj redkobeseden. Na listu papirja je naštel le nekaj najbolj osnovnih stvari za počitnice ob morju: »Brisača, kopalke, zobna ščetka, 2 kratke hlače, 7 majic, kapa s senčnikom in cilj: letos se bom naučil plavati.«

Opisani dnevnik in seznam strnjeno povzemata mnogo zelo iskrenih otroških pričevanj o doživetjih med tedenskimi počitnicami v Mladinskem zdravilišču in letovišču Debeli rtič, ki jih že 15 let omogoča Tuš s projektom Pričarajmo nasmeh. V tem času sta Tuš in RKS kar 7600 otrokom iz socialno ogroženih družin omogočila teden brezplačnih počitnic na Debelem rtiču. Letos jih je tam preživelo več kot 100 otrok iz socialno ogroženih družin z vseh koncev Slovenije.

7600 otrokom so do zdaj omogočili brezplačne počitnice.

Polni pričakovanj in z iskricami v očeh so prispeli tja, da bi nepozaben teden minil čim bolj varno, pa sta jim ves čas na voljo strokovna ekipa in ambulanta. Z otroki so prispeli tudi vzgojitelji, brisače in kakšno majico pa so dobili kar tam in tudi športni copati pri marsikom ne vzdržijo vseh športnih podvigov, zato jih je treba že med tednom zamenjati za druge. Te največkrat najdejo v zdravilišču med obutvijo, ki so jo za svoje sovrstnike zbrali in poklonili otroci z obalnih osnovnih šol. 

Deli s prijatelji