ŠTIRIURNO SREČANJE

Kopač Mrakovi podpora koalicije

Objavljeno 03. junij 2016 20.58 | Posodobljeno 03. junij 2016 20.58 | Piše: STA, T. Pa.

Na današnjem srečanju so zaprli večino vprašanj, povezanih z delom ministrice.

Ministrica pravi, da finančne posledice sprememb znašajo okoli 10 milijonov evrov.

LJUBLJANA – Koalicija je na današnjem štiriurnem srečanju zaprla večino vprašanj, povezanih z delom ministrice Anje Kopač Mrak. Dogovorili so se tudi za izredno uskladitev pokojnin, čeprav še ni znano, kdaj bo in od kod bodo vzeli sredstva. Tako je podporo Kopač Mrakovi zagotovil prvak Desusa Karl Erjavec, ministrico pa podpira tudi premier Miro Cerar.

V SD po besedah predsednika stranke Dejana Židana opažajo, da ima ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti podporo predsednika vlade, ki pa je tudi povedal, da od nje – tako kot od vseh drugih – pričakuje dobro delo še naprej.

Židan je po sestanku pojasnil, da so danes več časa kot razpravi o zaupanju ministrici namenili drugim temam. Najpomembnejša je bila razprava o tem, od kod vzeti denar za izredno uskladitev pokojnin, za katero se je sicer koalicija enotno zavzela. Realne vire za uskladitev pokojnin bo preučila delovna skupina s finančnim ministrom Dušanom Mramorjem.

Po Židanovem mnenju so danes posameznikom dokazali, da usklajevanje pokojnin na način, da se za ljudi v stiski vzame denar drugim ljudem v stiski, preprosto ne gre. S tem je meril na pričakovanje, da bi denar vzeli resorju ministrstva za delo, na kar namigujeta SMC in Desus.

»Glede na to, da se gospodarski položaj izboljšuje, je logično pričakovati, da se tudi pritisk na socialne transferje zmanjšuje,« je v izjavi novinarjem pojasnil Koprivnikar.

Erjavec je sicer že dalj časa zahteval, da uskladitev opravijo do poletnih dopustov. A zdaj točno ne more povedati, kot je dejal po srečanju koalicije, ali bo to avgusta ali septembra. »Nisem popustil. Kdaj hodijo upokojenci na dopust, je relativna stvar, nekateri avgusta, nekateri septembra,« je dejal.

Po besedah Erjavca so bili zadovoljni tudi z odgovori glede drugih tematik na socialnem področju. Pričakujejo pa spremembe v smeri učinkovitega dela, je povedal in zagotovil podporo ministrici Kopač Mrakovi na interpelaciji.

Zadnjo besedo mora sicer še reči poslanska skupina SMC, ki se bo z ministrico sestala v torek.

Deli s prijatelji