NADZOR

Kopač Mrakova razrešila direktorico ptujskega doma upokojencev

Objavljeno 28. november 2014 10.21 | Posodobljeno 28. november 2014 10.15 | Piše: P. Pa.

Civilna iniciativa je opozarjala na domnevne nepravilnosti, inšpektorji pa so jih potrdili.

»Ne vem, kam se obrniti in kaj storiti, stanje je nevzdržno. In vidim, da nisem sama. Nad delom doma se pritožujejo vsi, ki jim je mar za najdražje,« pravi Valerija.

PTUJ – Potem ko je civilna iniciativa občanov že nekaj časa opozarjala na domnevne nepravilnosti pri načinu vodenja ptujskega doma upokojencev, so zdaj njihove trditve potrdili tudi različni inšpekcijski nadzori. Kot danes piše Delo, se je zato ministrica za delo Anja Kopač Mrak že odločila za razrešitev dolgoletne direktorice Kristine Dokl.

Odkrili hude kršitve

Doklova bo morala po pisanju časnika svoj položaj zapustiti z 2. decembrom, potem ko je služba za notranjo revizijo pri ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti kar dvakrat pregledala delovanje Doma upokojencev Ptuj in obakrat ugotovila hude kršitve zakona o socialnem varstvu.

O tem, kaj vse se dogaja v Domu upokojencev Ptuj, preberite tukaj image

Tako naj dom med drugim ne bi jasno razmejil različnih kategorij opreme, premalo je bilo jasno, kaj je osnovna oskrba in kaj dodatna, slabo so bile razmejene javne in tržne storitve, slabe so bile evidence opravljenih storitev, večkrat ni bilo mogoče niti ugotoviti, ali so bile sploh opravljene, nekaterih storitev pa niso izvajali v skladu s predpisanimi normativi in standardi, pišejo.

Največji zavod

Ptujski dom upokojencev je največji tovrstni slovenski zavod, saj ima poleg domicilnega doma na Ptuju svoje enote še v Muretincih, Juršincih, Kidričevem, že dve leti pa deluje tudi njihova enota doma v Kopru. Večino omenjenih enot je vodstvo doma v preteklih letih zgradilo povsem s svojimi sredstvi, brez sofinanciranja države.

Kršitve je v omenjenem domu kar trinajstkrat v zadnjem času ugotavljal tudi inšpektorat za delo, slabo stanje pa sta opazila tudi tržni inšpektorat in inšpektorat za javni sektor. Tudi davčna inšpekcija je domu izdala plačilni nalog za dober milijon poplačila davka, ki ga je opredelila kot davek na dobiček, še pišejo.

Deli s prijatelji