KADROVANJE

Kopač Mrakova iz penzije vzela v službo strankarskega kolega Pavlico

Objavljeno 26. oktober 2013 14.25 | Posodobljeno 26. oktober 2013 13.51 | Piše: P. J.

Čeprav so se mnogi priznani strokovnjaki morali zaradi zakona upokojiti, je ministrica iz vrst SD naredila izjemo in zaposlila novega državnega sekretarja.

LJUBLJANA – Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak si je na ministrstvu zaželela novega sodelavca. Čeprav je Miloš Pavlica lani izpolnil pogoje za upokojitev, bo od 4. novembra dalje viden član SD tudi nov državni sekretar.

Pomagal bo reševati situacijo

Kot je ministrica povedala za 24ur, je Pavlica na ministrstvo prišel na njeno željo in po tem, ko ga je kar nekaj časa prosila, naj ji priskoči na pomoč. Kopač Mrakova ima na ministrstvu za državnega sekretarja že zaposlenega nekdanjega poslanca iz vrst SD Dejana Levaniča, zaposlenih pa naj bi bilo tudi nekaj deset strokovnih sodelavcev. Ministrica še dodaja, da ne bi smeli siliti ljudi, da se upokojijo.

»Glede na situacijo v državi je naše ministrstvo še posebej obremenjeno. Prišel bo Miloš Pavlica, ki ga zelo cenim kot strokovnjaka in nekoga, ki ima na tem področju veliko izkušenj,« je dejala ministrica. Pavlica je bil podžupan Ljubljane ter poslanec in sekretar za socialni dialog v Pahorjevi vladi.

Za ene veljajo pravila, za druge pač ne

Tu ne gre za službo, gre za funkcijo. Državni sekretar je funkcionar, ki je vezan na mandat ministrice, je dejal Pavlica. Mesečno bo prijemal 4190 evrov, uvrščen bo v 59. plačni razred, kar znese leto 50.280 evrov. Pavlica je dejal, da bo plača res iz javnih sredstev, ampak bo v tem času, ko opravljal funkcijo, njegova pokojnina, ki jo prav tako prejema iz javnih sredstev, mirovala.

Čeprav se je po uveljavitvi Zujfa, ki nalaga, da se morajo zaposleni v državni upravi, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, upokojiti, očitno to ne velja za vse.  Od uveljavitve zakona se jih je do zdaj upokojilo 257, leta 2014 se jih bo 473, leta 2015 309 in leta 2016 še 401, kar skupno pomeni 1183 ljudi. 
 

Deli s prijatelji