POMOČ

Konvoj 14 tovornjakov humanitarne pomoči na poti v Srbijo

Objavljeno 24. maj 2014 11.37 | Posodobljeno 24. maj 2014 11.37 | Piše: A. L.

Dobri ljudje so darovali, Rdeči križ se jim ob tem zahvaljuje.

Zbrana sredstva bodo namenili prizadetim v poplavah.

LJUBLJANA – Ponoči je v Srbijo odpeljal konvoj 14 tovornjakov humanitarne pomoči, kar osem tovornjakov prevaža pomoč, ki so jo zbrali dobri ljudje prek Rdečega križa Slovenije, so sporočili iz omenjene organizacije. Prevoz tudi tokrat organizira Slovenska vojska. Obenem dva tovornjaka iz Območnega združenja RK Ljubljana peljeta pomoč v BiH, že včeraj sta dva tovornjaka s humanitarno pomočjo iz podjetja Odelo Prebold prek Območnega združenja RK Žalec odpeljala eden v RK Živinice, drugi pa v RK Srbije.

Na pomoč tudi slovenska podjetja

V času zbiranja humanitarne pomoči je Rdeči križ Slovenije pozval slovenska podjetja, da pomagajo s svojimi izdelki. Tako je v preteklih dneh prejel donacijo tisoč parov otroške in ženske gumijaste obutve, od podjetja FIDUCIA, d. o. o., iz Ljubljane pa donacijo v obliki 16 palet vode, 33 palet vode so prejeli od podjetja Avtotransporti Kastelec iz Grosupljega. Podjetje KPMG Slovenija, d. o. o., iz Ljubljane je podarilo 7644 kosov otroških plenic.

Za srbski Rdeči križ

Vsa pomoč je vključena v konvoj humanitarne pomoči, ki je danes ob 2. uri ponoči odpeljal pomoč prizadetim na poplavljenih območjih v Srbiji. Pomoč bo predana Rdečemu križu Srbije, ki bo zagotovil nadaljnjo delitev.

Rdeči križ Slovenije se je ob tem zahvalil vsem podjetjem, družinam in posameznikom, ki so darovali humanitarno pomoč. »Zahvaljujoč prizadevnim prostovoljcem, še vedno delujejo zbirni centri po vsej Sloveniji,« so še dodali.


Kaj še potrebujejo?

Sestrski organizaciji v Bosni in Hercegovini ter Srbiji sporočata, da so nujne potrebe po materialni pomoči v obeh državah naslednje: spalne vreče, zložljive postelje, posteljnina, ležalne podloge, gumijasti škornji, osebni higienski pripomočki (zobne ščetke, zobne paste, milo, brisače, ženski vložki, toaletni robčki), plenice za otroke in odrasle, ustekleničena voda, konzervirana hrana z rokom uporabnosti najmanj šest mesecev, žepne svetilke, zaščitne maske za obraz, zaščitne rokavice in dezinfekcijska sredstva za roke.

Zdravil, sanitetnega materiala in oblačil Rdeči križ Slovenije ne zbira, hrana pa naj bo izključno konzervirana, opozarjajo.

 

Deli s prijatelji