SMRDEČI SPOR

Konjske fige
 razburjajo Blejce

Objavljeno 27. avgust 2012 18.24 | Posodobljeno 27. avgust 2012 18.45 | Piše: Boštjan Fon

Fijakarji ugovarjajo krajanom, češ da iztrebke redno pobirajo.

Predsednik društva blejskih fijakarjev Janez Mežan (foto: Boštjan Fon).

BLED – So nam povedali domačini z Bleda – ne vemo točno, ali so bili to Blejci, kar naj bi bilo poimenovanje za avtohtone domačine, ali Blejčani, torej tisti, ki so se na Bled priselili –, da njihov kraj le ni tak biser, kot ga opisuje propagandno gradivo za tujino, da potem navduši tam živeča ljudstva, ki pridejo pod Alpe k edinemu slovenskemu otoku.

Divji promet

Domačine v teh poletnih kaotičnih razmerah na cestah moti, da ni urejenih kolesarskih stez. In res: če se pelješ okoli jezera, kljub vsem varnostnim upoštevanjem zapovedane cestne zakonitosti, previdnosti, pomoči onega tam zgoraj in še nekaj sreče, ob sobotah popoldan na biciklu vendarle nisi nič drugega kot lokalni kamikaze. Smo poskusili sami, a se je poleg psovk iz razbeljene pločevine, kadar smo vratolomili po cesti, kjer gredo lahko avtomobili, slišalo zmerjanje tudi tam, kjer avti ne smejo več, saj smo zadevali v skupine turistov, ki so bili peš. Pa še kakšna pobesnela psica je skočila med vilice ali pa se je v balanco zakadilo neprevidno dete. Najbolj fina kolesarska izkušnja je po klancu navzdol proti jezeru, na levi je turistični center, ki se ga je prijelo ime po likvidiranem libijskem predsedniku Gadafiju, na desni hotel Park, potem pa se zaletiš v izpuh pred hotelom Toplice stoječega avtobusa, ki ravno razklada japonske turiste. Kaj je s famozno blejsko obvoznico, vam ne moremo povedati. Odgovorni se še vedno samo pogovarjajo, medtem ko raja, domača in tuja, čemi na Betinovem klancu sredi poletja in moli vsak k svojemu šefu religije, da bi se namesto semaforja pred hotelom Krim, ki žmiga tako, kot so varovalke pač uredili dežurni električarji, tam postavi policist in z mahanjem naredi red in predvsem tekoči promet.

Fige na cesti

»Župan bi moral dati fijakarjem komando, da pospravijo za seboj,« smo še slišali od Blejcev ali Blejčanov: »Ti pa čakajo, da se fige zasušijo na cesti.« A se fantje, ki krmarijo konje z vozovi po Bledu in okolici ter tako nadaljujejo tradicijo prevozov z blejskimi kočijami, niso dali. Janez Mežan, predsednik društva blejskih fijakarjev, je o tem povedal: »To sploh ni tako velik problem, kot bi ga radi nekateri napihnili. Dogovorjeni smo s komunalnim podjetjem z Bleda, ki s posebnim električnim vozičkom čisti poti, kjer največ vozimo, torej poti okoli jezera in na grad ter po lokalnih cestah okoli kraja. Pred dvema letoma smo od sponzorja dobili električno kolo, s katerim še sami dodatno čistimo okoli jezera. Konjske fige ostanejo na tleh največ do četrt ure, saj sami poskrbimo, da čim več uredimo.«

Nekateri predlagajo, da bi konjem blejskih fijakarjev na zadnjo plat navezali vreče, v katere bi se nato lovil odpadek izpod repa: »Morda bi bila rešitev z namestitvijo posebnih lovilnih mrež na zadek konja. Nekaj časa so jih imeli v uporabi fijakarji v avstrijskem Salzburgu, pa so jih dali stran, ker so moteče za žival,« pravi Mežan in pojasni, da je to zoprno za žival, saj vreča opleta levo in desno: »Primerna je samo tam, kjer gre konj v korak, ne pa, kjer je v kasu. Kadar konj pospeši, je vrečo nemogoče uporabljati.« V tistem se oglasi eden starejših fijakarjev Janez Slivnik: »Strokovnjaki pa taki ... Človeku bi zavezal vrečo na rit in ga gnal okoli jezera, pa me zanima, kako bi tekel. Žival je treba spoštovati!« Dodal je še nekaj krepkih, sočno domačih, a jih ne bi zapisali. Po Slivnikovi razlagi so podali fijakarji še eno idejo: »Druga možnost je platno za zadkom konja, kamor se fige ujamejo. Tako platno delno uporabljajo na Dunaju, vendar so nam kolegi iz avstrijskega glavnega mesta povedali, da jih dajejo stran, konjske fige in človek se pač ne morejo voziti z istim vozom,« je pojasnil Toni Mežan, član družine s tradicijo fijakarstva, nekoč predsednik društva blejskih fijakarjev in zdaj podžupan Bleda. Nato smo sami videli sistem čiščenja, ki ga imajo fijakarji ob špici obiska na Bledu: ko jih gre večina ali vsi s kočijami, konji in gosti okoli jezera in ko se po krogu vrnejo na izhodišče pred Festivalno dvorano, gre zadnji, ki je odšel, z električnim kolesom okoli jezera in počisti za vsemi. Če seveda ni šel pred njim komunalni avto jim pridejo povedat, da so že oni poostrili delo. »Tak je naš dogovor in se ga vsi držimo. Počistimo tudi pasje iztrebke, ki jih najdemo med potjo, a kot je videti, smo spet nekomu trn v peti,« sklene osem fantov na postajališču pod Festivalno dvorano, ki so prepričani, da skupaj s svojimi konjiči niti najmanj ne svinjajo Bleda tako, kot bi jim to radi naprtili.

Deli s prijatelji