TEŽAVE

Konji med solato, inšpektorja nagnali

Objavljeno 18. december 2014 22.18 | Posodobljeno 18. december 2014 22.17 | Piše: Simona Fajfar

Po Starem Logu se prosto sprehajajo konji romske družine in delajo škodo na vrtovih, nobena od pristojnih služb pa tega ne prepreči.

V Starem Logu, vasi na Kočevskem, kjer je eno najlepših kočevarskih pokopališč, že dolgo ni miru. Po vasi se vsak dan sprehajajo konji romske družine Slapšak-Kovačič, ki si po svoje razlaga, kaj so pravice in dolžnosti. »S tem ko ne spoštujejo zakonov in dogovorov, imajo moč nad celotno vasjo,« pravi Anton Fabjan, predsednik krajevne skupnosti Stara Cerkev.

Dopisi ne pomagajo

»Samo policija redno prihaja v vas, preostale službe pa kot da so odpovedale,« pravi Rezka Grčman, prebivalka Starega Loga, ki skupaj z drugimi prebivalci že od leta 2010 obvešča ustrezne službe, kaj se tu dogaja. Konji se sprehajajo po vasi, povzročajo škodo na vrtovih in rastlinah okoli hiš, za seboj puščajo potacano zemljo in konjske fige. »Začeli smo se zapirati v ograje,« pravi Grčmanova.

Vaščani Starega Loga so napisali že množico pisem in pritožb, v katerih so prosili in zahtevali, da se razmere uredijo. Obveščajo vse: veterinarsko inšpekcijo, občino, občinsko inšpekcijo in redarstvo, policijo, center za socialno delo … »Zadnji dopis smo poslali pred kratkim, a nismo dobili niti enega odgovora,« pravi Nermina Brkič, vaška predstavnica Starega Loga v krajevni skupnosti Stara Cerkev. »Sestanki, ki smo jih imeli na to temo, se končajo enako – nič ni od vsega skupaj,« pravi Fabjan.

Vaški prostor 
postane pašnik

Pred leti težav ni bilo. Družina Slapšak-Kovačič, ki ima sedem otrok, je bila kot vse druge, zdaj pa je razlika v tem, da imajo ti otroci otroke in da je družinskih članov že več kot 20. »Osebno z njimi nimam nikakršnega problema, nikoli ni bilo nobenih težav,« pravi Nermina Brkič, »motijo nas le konji, ki se sprehajajo po vasi.« Poleg tega se vaščani bojijo, da se bo zgodila prometna nesreča, saj skozi Stari Log vodi regionalna cesta Kočevje–Novo mesto.

Pred leti so vaščani Starega Loga uredili vaško središče, kjer imajo lužo. »A začetno navdušenje je upadlo, saj je romska družina urejeni prostor izkoristila za pašo konj,« razlaga Anton Fabjan. Da bi težavo rešili, je občina Kočevje dala družini v najem zemljišče poleg njihove hiše – menda gre za 24 arov –, da bi si uredili pašnik. Morda, dodaja Fabjan, bi morali posekati kakšno lesko, a vendar je dovolj velik.

Vaščani pa so v središču vasi, ob luži, dobili v najem tri parcele ter jih ogradili, da bi imeli urejen vaški prostor za srečevanja in druženja. »Občina je dala denar za ograjo, vaščani pa smo jo v treh vikendih postavili s prostovoljnim delom,« razložijo v Starem Logu.


Na pravila se požvižgajo

Trenutno je največja težava, da so na ograjo namestili bodečo žico, to pa je z občinskim odlokom prepovedano, pravi Anton Fabjan. Tudi njega, podobno kot prebivalce Starega Loga, najbolj jezi nemoč. »Vaščani se umaknejo, ker zakoni zanje veljajo. Romska družina pa teh pravil ne spoštuje in ima moč nad celotno vasjo. Konji se še naprej mirno pasejo po vsej vasi.«
 

Pet policistov 
je bilo premalo

A zdaj se konji sprehajajo znotraj in zunaj ograje … »Ko smo postavili ograjo okoli luže, so kmalu čez njo skakale kokoši, pod njo pa so se zrinili prašiči, tako da je bilo vse delo zaman,« razlaga Fabjan. Enkrat je bila v enem delu popolnoma podrta, a so jo postavili nazaj, potem pa so nanjo namestili še bodečo žico. Kmalu je bila prerezana, podobno kot so prerezali ograjo, pove Fabjan. »Zdaj ograjo, ki je bila namenjena vaščanom, razgrnejo, spustijo noter živali in konji se pasejo. Vaščani so od tega skupnega projekta dvignili roke.«

Na policiji pravijo, da so v Starem Logu »z različnimi oblikami dela (patrulja, vodja policijskega okoliša, preventivno delovanje …) prisotni in izvajajo naloge javne varnosti«. Če jih zaprosijo, ponudijo sodelovanje tudi drugim službam, recimo veterinarski inšpekciji, ki je zadnjič obiskala Stari Log pred tremi leti. »Ob zadnjem inšpekcijskem obisku leta 2011 so prebivalci naselja fizično napadli in kamenjali uradnega veterinarja, čeprav je bil v spremstvu petih policistov,« pravijo na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Država ne naredi ničesar

Na policiji pravijo drugače: da ga niso kamenjali, ampak je »otrok z razdalje vrgel kamen, ta pa je zadel veterinarskega inšpektorja«. V predkazenskem postopku so potem preiskovali sume kaznivih dejanj poskusa preprečitve uradnega dejanja in preprečitev uradnega dejanja. Zaradi dogodka, ki je prej nedopustna objestnost kot kamenjanje, veterinarski inšpektorji niso več hodili v Stari Log, ampak so prijave z zaslišanji opravljali v uradnih prostorih. Na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin dodajajo, da »v zadnjem letu uprava ni prejela prijave glede slabe oskrbe živali, neprimernega ravnanja z njimi ali glede mučenja živali iz tega naselja«.

Pa saj živali niso mučene, so lepo rejene, pravijo prebivalci Starega Loga, ki stalno ponavljajo le, da se ne bi smele prosto sprehajati po vasi. Fabjan dodaja: »Vaščani bi radi samo mir: da bi bili konji v ogradi in se ne bi prosto sprehajali po vasi. Država ne naredi ničesar in da tako prav tistim, ki zakonov in pravil ne spoštujejo. In to ni prav!«

Deli s prijatelji