GOLJUFIJA?

Konja vam pošljejo z letalom iz Bruslja

Objavljeno 15. september 2016 20.45 | Posodobljeno 15. september 2016 20.45 | Piše: Tomica Šuljić

Na Bolhi so se znova pojavili oglasi, ki smrdijo po goljufiji z živalmi.

Oglasi, ki so se pojavili na Bolhi, so tudi hitro izginili. Se je kdo vendarle javil? Foto S.N.

CELJE – Da so že davno nastopili časi, ko je bolje biti previden ter najprej pomisliti, kje nas hoče znova kdo (z drugega konca sveta) naplahtati za novce, na žalost spada med obče poznavanje sodobnega sveta. Načini se posodabljajo: tako rekoč ne mine dan, da ne bi kdo poskušal med ljudmi dobiti odziva na idejo, ki je na videz pristna ali neškodljiva, za njo pa se skrivajo zlobne, nečedne nakane. Vešči snovalci lažnih sanj pa predvsem na spletu vse pogosteje nastopajo s psihološko dovzetnimi notami za srčne ljudi.

Tako so se v začetku meseca kar nenadoma na naši najbolj priljubljeni maloprodajni ter izmenjalni spletni strani Bolha znašli oglasi neke domnevne uporabnice Yanine Bercus (ime je seveda najverjetneje izmišljeno) z domnevnim naslovom v Celju, ki je poskušala najti interesente za tri živali: »Lepa in zabavna sivi afriški papagaj nov dom«, pa »popolna Frizijec« za frizijskega konja ter »aktivno in zdravo Čivava Kuža«.

Osemsto evrov za izkušnjo

Trije oglasi so tudi vse, kar je Yanine uspelo oglaševati v svoji kratki karieri na Bolhi, pri vseh pa je bilo besedilo podobno (skrivenčeno) kot o frizijskem konju, ki bojda sliši na ime Krenson: »On bo prišel s sedla in uzde. Lahko vožnja s tako za odrasle kot otroke in zelo zdravo. Krenson bolj usposobljeni, da se posamezniki, predvsem kot družinski konja uporablja.« Ter podobno razumljiv pripis, da »za več informacij v zvezi s konja, se obrnite na naš naslov. Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.«. Pa smo preverili, kaj se skriva za oglasom: prvi odgovor na naše pisanje je prišel čez nekaj dni z naslova gmail, pošiljateljica je bila tokrat Franka Jurgen: »Moj razlog za dajanje konja, da je moja teta, kdo sem odraščal z njo pred kratkim umrl zaradi prometne nesreče tragično in je bil dejanski lastnik konja.« Ob kupu podrobnosti o Krensonu pa imajo prvi šopek vprašanj za interesenta, o starosti in poklicu ter otrocih.

Po našem naslednjem sporočilu (v katerem smo spraševali, kako pridemo do konja Krensona) smo dobili več pojasnil: »Hočem, da veš, da sem trenutno v Belgiji (MI 7106 Bruselj). Torej 800 € jo bo plačal za konja je samo za stroške transporta konja v vašem domu.« Ob konju naj bi prejeli še zaboj, uzde in sedla ter – pozor – »1 letna garancija zdravje«. Za prevoz konja predlagajo znano belgijsko transportno podjetje, prodajalec bo odšel na ministrstvo za živinorejo: »Edina stvar, ki jo potrebujejo, da preživijo, je za 800 € za stroške prevoza in dostave, ki je stroški prevoza.« Zagotavljajo, da je to vse, da konj prispe k vam: »Skupni znesek, ki ga bo plačal, bo izplačana neposredno podjetju dostave, tako da bodo uporabili denar in dobili tovornjak prevozno Krenson in ga dal v tovornjak in priti in ga dostaviti v svojo hišo. Upam, da vsi dobro razumemo?« Dodaten drobec zmede pa vnese zadnji odstavek, v katerem povedo, da boste pravzaprav plačali za Krensonovo letalsko vozovnico.

Zaščita je zdrav razum

Med našim poizvedovanjem se je v celjskih lokalnih medijih pojavil zapis, ki je opozarjal na prevarantko, ki da naj bi znova poskusila srečo – prvič so o takem primeru v Celjanu pisali pred enim letom: »Tuja prodajalka je objavila oglas, da želi oddati psička. Tik pred prevzemom pa je interesentom povedala, da bi kužka z letalom poslala iz Bruslja, in jih prosila, da bi povrnili stroške letalske karte. Tisti, ki so denar nakazali, so ostali brez denarja in psičke,« so zapisali. Kljub temu Milena Trbulin s celjske policijske uprave navaja: »Policisti Policijske postaje Celje niso dobili prijav občanov, ki bi bili ogoljufani na ta način. Dopisnik lokalnega časopisa je lani poleti spraševal o tem, ali smo bili morebiti obveščeni o tovrstni goljufiji. Vendar tudi lani tovrstnih prijav nismo dobili,« sklene.

Ne glede na prijave pa je jasno, da oglas smrdi: slovenščino je nekdo prevedel kar prek spletnega prevajalnika, ki približno zadene pomen besed, za slovnico pa še ni slišal. Tudi naslov domnevne Yanine na strežniku ruskega Yandexa ne vzbuja zaupanja, na naše elektronsko sporočilo pa ni bilo odgovora avtorice oglasa. Preverba slike sivega afriškega papagaja iz drugega oglasa iste avtorice je pokazala, da je bila prvotno objavljena na avstralskem spletnem oglasniku Bondi Classifieds Sydney. Franca nam je ob Krensonovih poslala tudi »svojo« fotografijo, podpisano kot Franca and James – a na sliki je ameriški igralec Denis Leary z ženo Ano!

Oglase so sicer, pojasnjujejo na slovenski Bolhi, umaknili ob rednem pregledu: »Ker smo presodili, da oglasi tega uporabnika niso v skladu s pravili oglaševanja na bolha.com, smo deaktivirali celoten uporabniški račun. S tem uporabniku preprečimo dostop do njegovega računa, hkrati pa nepreklicno izbrišemo vse oglase,« navajajo pri odgovorih, ki jih je posredovala vodja marketinga Maruša Grah. »Uporabniški račun yaninebercus smo deaktivirali pri rednem pregledu objavljenih oglasov. Oglase namreč redno pregledujemo, in kadar ti kršijo pravila in pogoje uporabe bolha.com, ustrezno ukrepamo.«

Pri Bolhi še dodajajo, da je najboljša zaščita pred goljufi zdravorazumska preventiva: »Sum vzbujajo ponudbe, ki so predobre, da bi bile resnične, izrazito prenizke cene za predmet ali storitev, ki se oglašuje, prodajalci, ki ne želijo komunicirati drugače kot po elektronski pošti in s kupcem ne želijo imeti osebnega stika, prodajalci, ki trdijo, da so v tujini in naj jim kupci nakažejo denar na njihov transakcijski račun.« Svetujejo še pozornost na nerodno slovenščino ter kupce iz tujine, ki za prodajani predmet ponujajo več denarja, kot ga zahteva oglas, plačilo pa dokazujejo s ponarejenimi potrdili o nakazilu denarja. Previdnost ostaja mati modrosti tudi na spletu.

Deli s prijatelji