NA KOŽO

Kongres bi lahko
 ogrozil koalicijo?

Objavljeno 04. oktober 2013 00.15 | Posodobljeno 04. oktober 2013 00.15 | Piše: Jadran Vatovec
Ključne besede: komentar

Mag. Bratuškova in dr. Virant bi pač rada ohranila zdajšnji plači, tudi po prihodu trojke.

Jadran Vatovec.

Predsednica vlade mag. Alenka Bratušek nam je v posebnem sporočilu za javnost ponudila »svoje stališče in namere« glede kongresa Pozitivne Slovenije: »Ker bo iz različnih bolj ali manj dobronamernih razlogov v prihodnjih dneh kongres Pozitivne Slovenije predmet številnih špekulacij in ker se vse to dogaja v obdobju, ki terja mojo popolno koncentracijo na druge zadeve, mi dovolite ...« O, sveta preproščina, vsi v tej državi pa le nismo po župi priplavali. Nekateri smo že zdavnaj doumeli, čemu bi nas podporniki Bratuškove (s še kako priročnimi špekulacijami glede morebitne Jankovićeve kandidature za predsednika PS) radi prepričali, da lahko Slovenijo iz krize popelje samo vlada, ki jo vodi zdajšnja premierka.

Na kongresu neke politične stranke se lahko za predsednico (ali predsednika) poteguje vsak, ki izpolnjuje pogoje, določene s strankinim statutom. Res sicer je, da ima odločitev nekoga – Zorana Jankovića ali koga drugega – da bo kandidiral, posledice. Še več jih ima njegova morebitna izvolitev. Pa? Saj nismo v Severni Koreji, da bi se morali vnaprej sprijazniti z »argumentom«, da bo bolje, če bo na kongresu za predsednico PS kandidirala le Bratuškova, saj bo potem lažje (zagotovo) izvoljena. Aha, če pa bi kandidiral tudi Janković in bi kongres njega izvolil, mogoče zdajšnja premierka ne bi bila več pripravljena voditi vlade? In mogoče bi Virantova Državljanska lista iz načelnih razlogov izstopila iz koalicije? Načelnih?

Kaj nam pravzaprav povedo takšne »analize«? Povedo nam, da želita Bratuškova in Virant tudi po kongresu PS ostati v vladnih foteljih. Ne, ni prav nobenega zagotovila, da DL, če bo predsednica PS Bratuškova, ne bo vseeno čez čas zapustil koalicije. Mimogrede, ste prepričani, da je za našo državo najbolje, če vlado čim dlje vodi Bratuškova in če je Virant čim dlje (tudi po prihodu trojke) notranji minister?

Za Bratuškovo in Viranta je, kot vse kaže, ključno nekaj drugega: očitno se zavedata, da se vse bolj približuje dan, ko bo vajeti Slovenije v svoje roke vzela trojka, a tudi potem bi rada prejemala plači premierke in ministra. Ne glede na to, da bo vlada takrat smela samo še ubogljivo izvajati ukaze trojke.

Deli s prijatelji