STEČAJ

Konec za smučišče na Kaninu

Objavljeno 03. junij 2013 20.35 | Posodobljeno 03. junij 2013 20.36 | Piše: STA, S. J.

Podjetje, ki je bilo že do letošnje smučarske sezone zelo zadolženo, je po nesreči gondolske žičnice ostalo brez prihodkov, 18 zaposlenim je podjetje dolžno nekaj plač.

Svežina na Kaninu

BOVEC – Po slabi sezoni, ki jo je po le mesecu dni delovanja zaustavila nesreča gondolske žičnice, se družba ATC Kanin, ki upravlja smučišče na Kaninu, utaplja v dolgovih. Direktor Aleš Uršič napoveduje, da bo moral za ATC Kanin predlagati stečaj, bovški župan Siniša Germovšek pa si prizadeva za sklic skupščine delničarjev.

Po nesreči brez dohodkov

Podjetje, ki je bilo že do letošnje smučarske sezone zelo zadolženo, je po nesreči ostalo brez prihodkov, dolgovi pa so le naraščali. Tudi 18 zaposlenim, ki so sicer doma, je podjetje dolžno nekaj plač. Za popravilo gondolske žičnice bi potrebovali vsaj 80.000 evrov, za pokritje stroškov ene sezone pa skoraj milijon evrov, prihodkov pa letos skoraj ni bilo.

Uršič je povedal, da je po zakonodaji dolžan predlagati stečaj, vendar še ne ve, kdaj bo to storil. Trem lastnicam družbe – družbi Euroinvest, občini Bovec in družbi Hit – je sicer predlagal dokapitalizacijo v višini 2,6 milijona evrov, vendar lastniki denarja nimajo.

»Ni mi jasno, od kod je predlog za dokapitalizacijo v višini 2,6 milijona evrov,« je povedal bovški župan Siniša Germovšek. Sam pravi, da je od vodstva ATC Kanin zahteval sklic skupščine, vendar Uršič tega do zdaj ni storil. Občina Bovec si kot skoraj tretjinski lastnik zato prizadeva, da bi sklicala skupščino, pri čemer že ima podporo družbe Hit.

»Odločitev o skupščini bo znana v tem tednu, vendar do konca meseca skupščine ne moremo sklicati zaradi zakonsko določenih časovnih rokov. Prav tako nimamo nobenih dokumentov, saj bi morali lastniki obravnavati poslovanje družbe v lanskem letu,« je še povedal Germovšek.

Kako rešiti nastalo stanje?

Smučišče na Kaninu želijo reševati tudi v zadrugi turističnih delavcev, za katero je Germovšek povedal, da ima več dobrih zamisli o reševanju nastalih težav. Bovški turistični delavci so ugotovili, da bodo brez zimske in poletne sezone na Kaninu težko preživeli, zato želijo dejavno sodelovati pri iskanju rešitev za popravilo gondolske žičnice in možnostih ponovnega obratovanja smučišča.

»V zadrugo so povabljeni vsi, ki želijo prispevati k turističnemu razvoju kraja in kaninskega smučišča. Pobuda je sama po sebi pozitivna, tudi elaborat, ki so ga pripravili na 15 straneh, prinaša nekatere dobre rešitve, mogoče je le malo preveč optimistična pri nekaterih predlogih,« je še dejal Grmovšek.

Deli s prijatelji