MEJA S HRVAŠKO

Konec ustne obravnave v arbitraži, čaka se le še razsodbo

Objavljeno 13. junij 2014 23.45 | Posodobljeno 13. junij 2014 23.50 | Piše: STA, Ma. F.

»Ostaja ocena, da bi do razsodbe lahko prišlo znotraj enega leta. Mislim pa, da bi lahko že tudi prej,« je povedala slovenska agentka Simona Drenik.

Karl Erjavec.

HAAG – Slovenija in Hrvaška sta danes zaključili predstavitev argumentov v ustnem delu arbitraže o meji, ki je zadnja dva tedna potekala v Haagu. Slovenska agentka Simona Drenik je za STA izrazila zadovoljstvo z opravljenim delom. »Štafetno palico smo zdaj predali arbitrom,« je dejala.

»Zaključili smo delo. Mislim, da smo ga dobro opravili in da se je naše trdo delo v zadnjih dveh tednih obrestovalo. Če sem na začetku prejšnjega tedna rekla, da gremo v zadnji krog maratona, lahko zdaj rečem, da smo zaključili svoj tek, štafetno palico smo predali arbitrom, arbitražnemu sodišču in zdaj je na njih, da odločijo«, je povedala Drenikova.

Za sprejem razsodbe zadostuje večina članov

Ustna obravnava se je pred arbitražnim sodiščem začela prejšnji ponedeljek, 2. junija. Uvodne besede je imela Hrvaška, zadnjo pa danes v drugem krogu slovenska ekipa pod vodstvom agentk Simone Drenik in Mirjam Škrk ter odvetnikov Allaina Pelleta, Rodmana Bundyja, Daniela Müllerja in Michaela Wooda.

Zdaj so na vrsti arbitri – predsednik Gilbert Guillaume, Vaughan Lowe, Bruno Simma in nacionalna Jernej Sekolec ter Budislav Vukas –, da sprejmejo končno razsodbo. Njihova naloga je, da v skladu s pravili mednarodnega prava določijo potek morske in kopenske meje med Slovenijo in Hrvaško, v skladu z mednarodnim pravom, s pravičnostjo in z načeli dobrososedskih odnosov pa še stik Slovenije z odprtim morjem in režime za uporabo relevantnih morskih območij.

Za sprejem razsodbe bo zadostovala večina članov, torej najmanj treh, odločitev pa bo morala biti tudi obrazložena. Obe strani pričakujeta tudi zemljevid in podroben opis poteka meje, tako na kopnem kot na morju. Obe državi sta se z arbitražnim sporazumom tudi zavezali, da bo odločitev arbitražnega sodišča dokončna in zavezujoča.

Obsežna dokumentacija

Končno odločitev naj bi v skladu z arbitražnim sporazumom dosegli »brez odlašanja«. Tega se zavedajo tudi sodniki, ki pa vendarle sami niso želeli napovedati, kdaj bi to lahko bilo, je še povedala Drenikova.

»Poudarili so, da je pomembno, da preučijo vso dokumentacijo, ki pa veste, da je obsežna. Namreč samo Slovenija je v pisnem postopku predložila prek tisoč dokumentov, poleg tega še veliko kartografskega in drugega gradiva in samo argumentacijo ... Tako da je pred arbitri obsežno delo,« je povedala. »Ostaja pa ocena, da bi do razsodbe lahko prišlo znotraj enega leta. Mislim pa, da bi lahko že tudi prej,« je še dodala.

Hrvaška zelo zadovoljna s svojimi argumenti

Pomočnica Pusićeve Andreja Metelko Zgombić je v nocojšnjem odzivu dejala, da je Hrvaška zelo zadovoljna s svojimi argumenti in dokazi na ustni obravnavi. Izrazila je tudi prepričanje, da bo razsodba sodišča v skladu z arbitražnim sporazumom.

»Zelo smo zadovoljni, saj smo pred arbitražnim sodiščem v dveh krogih med ustno obravnavo predstavili naše argumente in ponudili številne dokaze ... V celoti zaupamo v izkušnje, ugled in nepristranskost sodišča in samega arbitražnega sodišča,« je še dodala Metelko Zgombićeva.
 

Deli s prijatelji