STEČAJ

Konec tudi za otroške posteljice iz Poljčan

Objavljeno 29. marec 2012 13.07 | Posodobljeno 29. marec 2012 11.49 | Piše: P. J., STA

Mariborsko sodišče je sprožilo stečajni postopek, delavcem pa ostaja upanje za ohranitev lesne industrije.

Lip Poljčane je poznan po otroških posteljicah (fotografija je simbolična).

SLOVENSKA BISTRICA – Brez zaposlitve je od srede ostalo tudi skoraj 100 delavcev pohištvenega podjetja Lip iz Poljčan, zoper katerega je mariborsko sodišče sprožilo stečajni postopek. Družba je vse od začetka lanskega decembra zaradi nedogovora med državo in NLB zaman čakala na od prejšnje vlade že odobreno državno pomoč v znesku slabih 850.000 evrov.

Leto 2011 najtežje v zgodovini

Okrožno sodišče v Mariboru je za stečajnega upravitelja imenovalo Boruta Sokliča, upnike pa pozvalo, da v treh mesecih oziroma najpozneje do 28. junija prijavijo svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice v stečajnem postopku. Direktorica družbe, ki je bila v večinski lasti menedžerjev in zaposlenih, Vlasta Klepec, danes za dodatna pojasnila o razlogih za stečaj ni bila dosegljiva, že januarja pa je pojasnila, da se zapleta v pravnih službah ministrstva za gospodarstvo in NLB, ki se nista mogla zediniti, kdo bo prvi vpisan na nepremičninah podjetja.

Kot je takrat povedala Klepčeva, je bilo leto 2011 najtežje v zgodovini podjetja, tako glede dela kot tudi razmer na trgu. Kljub temu so leto sklenili s skoraj tremi milijoni evrov prihodkov od prodaje, od tega okoli 80 odstotkov v tujini, kar je sicer okoli 250.000 evrov manj kot leto poprej. Nižjo prodajo gre pripisati predvsem dejstvu, da zaradi težav niso uspeli izpolniti vseh naročil.

Upanje za delavce ostaja

Državo so za pomoč zaprosili že v začetku lanskega leta, ko so začeli opažati drastične spremembe v pogojih poslovanja. Vlada je podjetju, ki je najbolj znano po proizvodnji otroških posteljic, tako zgolj na papirju dodelila državno pomoč za prestrukturiranje v obliki poroštva na dolgoročno posojilo v višini pol milijona evrov in subvencijo za ohranitev delovnih mest v višini 348.900 evrov.

Podjetje je sicer zaposlenim ostalo dolžno plači za januar in februar, regres za leto 2010 ter del regresa za lansko leto, večino tega denarja pa si zdaj lahko obetajo iz jamstvenega sklada. Neuradno pa naj bi na pogorišču propadlega podjetja vendarle bile možnosti za ohranitev lesne proizvodnje tudi v prihodnosti, tako da bi vsaj polovica delavcev morda vendarle lahko našla novo zaposlitev.

Deli s prijatelji