FESTIVAL

Konec tedna prihaja novi Boff s 24 filmi

Objavljeno 20. december 2012 20.19 | Posodobljeno 20. december 2012 20.19 | Piše: U. P.

Dogodek, ki v podkaninski raj privabi željne filmov o športu na prostem in v naravi, bo letos v šesti izdaji ostal zvest tradiciji in bo spet na sporedu konec leta.

V spremljevalnem programu bo tudi okrogla miza o kolesarjenju v naravnem okolju (foto: boff.si).

TOLMIN, KOBARID – Organizator Jan Maček pravi, da je letos del programa prvič namenjen tudi mlajši populaciji. »Seveda ostajamo zvesti publiki, ki obožuje outdoor športne filme (o športih na prostem), akcijske oziroma izpovedne. Šesta edicija festivala bo prvič postregla tudi zajetno bero ekodokumentarcev, ki so trenutno pravi hit. Na projekcijah jih bo šest, od tega štirje slovenski, nekateri celo premierno. Kot novost velja tudi omeniti, da obisk filmskih predstav ne bo več brezplačen. Upam, da vas to ne odvrne od obiska, saj bodo cene minimalne, prav tako nam s tem pomagate ohraniti festival,« dodaja Maček.

Freeride na Kaninu

Tako kot lani bosta Petra Brajnik in Rok Zalokar v spremljevalnem programu znova poskrbela za delavnico freeride na Kaninu, k temu velja dodati še fotografsko razstavo Darka Cudra in aktualno okroglo mizo o pravnem položaju gorskega kolesarjenja. Snežne skulpture, ki so v zadnjih treh letih že stalnica festivala, bodo ustvarjali že teden prej. Štiri ekipe graditeljev bodo skulpture iz snežnih kock s trimetrskimi stranicami klesale od jutri do 23. decembra.

Ogromno domačih filmov

Delež domačih filmov je opazen: gorskokolesarski Switch Blaža Tomažina, športnoplezalski Divji Jureta Breceljnika in smučarsko-deskarski Nedotaknjeno/Untouched Mitje Legata, v slovaškem Tatranski loki pa je glavni nastopajoči Davo Karničar. Tu je še kratki športni film Orientacijski tek Julije Ferenc, med filmi o naravi pa so kar štirje domači, in sicer Zelena utopija Marka Kumerja, Planet Slovenija Aleša Ferenca, V objemu Himalaje Petra Vrčkovnika in Zakaj? Kje? Kdaj? Kako? Jasne Hribernik.

Poudariti je treba, da bodo letos vse projekcije v Stergulčevi hiši na osrednjem bovškem trgu.

V žiriji so filmska delavka Mateja Zorn, športni novinar TV Slovenija in tudi avtor več športnih dokumentarcev Tomaž Kovšca in fotograf ter multimedijski avtor Nejc Saje.

Med drugim obiskali tudi Kosovo

Pogovarjali smo se tudi z deskarji iz projekta Nedotaknjeno. V njem najdemo Domna Bizjaka, Matevža Pristavca, Bineta Žaloharja in Matevža Mačka, najboljše slovenske smučarje in deskarje zunaj urejenih prog. Izvedeli smo, da so v iskanju deviških belin odšli tudi na Kosovo. Bilo jih je osem, tako da so kombi natovorili z veliko opreme. Ker so za mejne prehode do tja potrebovali posebna dovoljenja za snemalno opremo, se jim je odhod močno zavlekel. A so bili kmalu poplačani na smučišču Brezovica. Pričakal jih je sveže zapadli sneg na nedotaknjenem terenu za spuste oziroma za postavitev primernih skokov.

»V takšnih eksotičnih smučarskih deželah doživiš veliko scen, ki te vrnejo v čas akcij Podarim – dobim ali še dlje,« so soglasni akterji. Na dan pa takoj privrejo tudi spomini na Čile, kjer so smučali sredi našega poletja.

Spored

Filmski spored se v petek in nedeljo začenja ob 17. uri, v soboto pa uro prej, zadnji večerni sklop se vsak dan začne ob 22. uri. Podelitev nagrad bo v nedeljo ob 20. uri. Za celoten festival bo na voljo abonmajska vstopnica za ceno 12 evrov, enodnevne vstopnice bodo na prodaj po pet evrov, za posamezni sklop (odvisno od dolžine so to dva ali trije zapored predvajani filmi) pa evro manj.

Nova promocija Tolmina in Kobarida

Te dni je luč sveta ugledal turistični film Dolina Soče: Tolmin & Kobarid. Pod njega se je podpisal Gregor Kresal. Promocijski film v vsega petih minutah prikaže raj ob Soči in aktivnosti, kot so muharjenje, rafting, kajakaštvo, soteskanje, planinarjenje, plezanje, gorsko kolesarjenje, padalstvo in kulinarika. Nedotaknjene lepote Triglavskega narodnega parka, tematske poti in čudovite razglede, planinske pašnike, na stotine let dediščine, ki se skriva v lokalnih proizvodih, odlične restavracije ob bregovih smaragdne reke so nam približali s sodobno tehniko. Med snemanjem so uporabili tako pravi helikopter kot tistega na daljinsko vodenje, šestmetrsko roko in podvodni skuter. Kresal pove, da se je vse začelo konec maja s prvimi ogledi možnih lokacij. Tatjana Humar iz Turističnega društva Kobarid je dodala, da je predstavitveni film namenjen turistom, ki prisegajo na dejaven življenjski slog in stavijo na poživljajoče dejavnosti ob smaragdni reki in na njej. 

Deli s prijatelji