PRODAJA PREMOŽENJA

Konec steklarske proizvodnje v Slovenski Bistrici

Objavljeno 05. februar 2012 14.32 | Posodobljeno 05. februar 2012 14.32 | Piše: S. J., STA

Začeli so prodajo premoženja Steklarne Luminos, ker niso našli strateškega partnerja, ki bi nadaljeval proizvodnjo.

Stečajna upraviteljica Andreja Terpotec bo kmalu začela s prodajo premoženja.

SLOVENSKA BISTRICA – Stečajna upraviteljica Steklarne Luminos, ki je od lanskega poletja v stečaju, Andreja Terpotec si je ob prihodu v propadlo podjetje prizadevala za zagotovitev strateškega partnerja, ki bi nadaljeval proizvodnjo na obstoječi lokaciji. Vendar kljub zanimanju vlagatelja ni, zato bo kmalu začela prodajo premičnega premoženja.

Predlog za prodajo premoženja podan

Potem ko so kmalu po razglasitvi stečaja v industrijski prodajalni zelo uspešno prodali zalogo gotovih proizvodov, se Terpotčeva trenutno ukvarja z izdelavo končnega seznama terjatev, na mariborsko sodišče pa je že podala tudi predlog za prodajo premoženja.

Tega pa ni bilo prav veliko, saj so nepremičnine v lasti Hypo Leasinga, zato sta za prodajo ostali samo oprema in mehanizacija podjetja, ki je skupaj ocenjena na manj kot 110.000 evrov. V naslednjih dneh bo sklep o prodaji pravnomočen in do konca naslednjega tedna Terpotčeva načrtuje objavo prodaje.

Preveč optimistična pričakovanja

Pričakovanja o tem, da bi morda našli strateškega partnerja, ki bi nadaljeval steklarsko proizvodnjo v Slovenski Bistrici, so se izkazala za preoptimistična, čeprav so bili po besedah Terpotčeve v pogovorih s štirimi tujimi potencialnimi kupci. A ko je prišlo do končne cenitve premoženja, je postalo jasno, da sklenitve posla ne bo.

»Za stečajni postopek je predvsem pomembno, da premoženje čim prej prodamo in tako znižamo stroške postopka, saj imajo zdaj svoje premoženje še vedno v najetih prostorih v lasti Hypo Leasinga,« je dejala stečajna upraviteljica in dodala, da različni potencialni kupci še obstajajo, a večinoma se zanimajo samo za odkup, ne pa tudi za nadaljevanje proizvodnje na tej lokaciji.

Hypo Leasing konkretnih načrtov z nepremičnino še nima

V Hypo Leasingu konkretnih načrtov z nepremičninami niso predstavili, so pa za STA pojasnili, da nameravajo omenjene objekte odprodati, parcialno ali v celoti. »Mogoča bi bila tudi oddaja v najem, končna vizija pa je odprodaja, «so zapisali.

Nekdanji zaposleni so medtem že dobili izplačane prve zahtevke prek jamstvenega sklada, na vse ostalo pa bodo morali počakati tako dolgo, da se bo nabralo dovolj stečajne mase, ki jo bodo lahko namenili za poplačilo upnikom. O tem, kolikšno poplačilo upniki sploh lahko pričakujejo, Terpotčeva ne želi ugibati, saj je to povsem odvisno od napovedane skorajšnje prodaje premoženja.

Kakšen bo zaključek stečaja?

Zaključek stečaja je odvisen od uspešnosti prodaje, predvsem pa od sodnih postopkov. V teku je namreč tudi izterjava terjatev, ki jih ima propadlo podjetje kar precej, zlasti do tujih kupcev. Dejstvo pa je, da izpodbojne tožbe trajajo tudi štiri ali pet let.

Samo za odvoz odpadnega stekla 30 tisoč evrov

Stečajna upraviteljica se je morala ob svojem prihodu ukvarjati tudi s takimi težavami, kot je odvoz raznih odpadkov, za kar pred stečajem ni bilo poskrbljeno.

Pričakalo jo je kar 27 ton odpadkov odpadnega stekla, za njegov odvoz je morala odšteti okoli 30.000 evrov. Zdaj jo čaka še odvoz odpadnega apna, ki bo prav tako veliko stal. Skupaj s še nekaterimi nepredvidenimi stroški je vprašanje, koliko bo na koncu sploh še ostalo za razdelitev preostalim upnikom.

Teh je 228, skupaj pa so prijavili za skoraj 5,4 milijona evrov terjatev. Stečajna upraviteljica pa jih je priznala skoraj v celoti.
 

Deli s prijatelji