KANDIDATURA

Konec prve etape: Bratuškova, Janković ali oba

Objavljeno 14. april 2014 09.25 | Posodobljeno 14. april 2014 09.25 | Piše: STA, T. L.

Bratuškova in Janković bosta morala sporočiti, ali soglašata s kandidaturo za PS. Odločeno še ne bo nič, saj lahko kandidat kandidaturo umakne še na kongresu.

Zoran Janković in Alenka Bratušek.

LJUBLJANA – V PS do 12. ure pričakujejo obvestilo premierke in vodje PS Alenke Bratušek ter prvega predsednika stranke Zorana Jankovića, ali še soglašata s kandidaturo za vodenje stranke. Če kateri od njiju tega ne bo storil, po sklepu izvršnega odbora PS ne bo več v tekmi za predsednika stranke, ki ga bodo člani PS volili na kongresu 25. aprila.

Po zadnjih podatkih iz PS Bratuškova in Janković potrdila o kandidaturi še nista poslala. Za to, da se morata še enkrat izreči, se je izvršni odbor stranke PS v četrtek odločil zato, ker to zahteva »politična higiena«, saj je od zaključka evidentiranja kandidatov minilo že več pol leta, je pojasnila podpredsednica stranke Maša Kociper.

Janković o umiku kandidature molčal

Kongres PS je bil namreč predviden že za oktobra lani, vendar so ga odložili na čas pred parlamentarnimi volitvami. Bratuškova in Janković pa sta se pred dnevi zavzela za čimprejšnji sklic kongresa.

Premierka je v pismu članom že pred četrtkovim izvršnim odborom najavila kandidaturo in pozvala, naj v PS strnejo vrste. Janković pa je v začetku preteklega tedna o morebitnem umiku svoje kandidature še molčal. Čeprav je vse več namigovanj, da utegne odnehati prav po nedavno vloženi obtožnici zoper njega, pa je sam že zatrdil, da obtožnica na njegovo odločitev ne bo vplivala oziroma mu je odločitev še olajšala. Danes bo vsaj začasno bolj jasna njegova namera.

Kandidat za predsednika bo kandidaturo namreč lahko umaknil tudi na samem kongresu. Nasprotno pa vlaganje kandidatur tedaj ne bo več mogoče, saj so bili vsi postopki evidentiranja že zaključeni. Glasovanje na kongresu bo tajno.

Ko bosta kandidata sporočila ponovno odločitev glede kandidature, bo izvršni odbor nadaljeval priprave na kongres.
 

Deli s prijatelji