ODLOK

Konec oddajanja supov in kajakov na Bledu

Objavljeno 18. avgust 2015 15.53 | Posodobljeno 18. avgust 2015 15.53 | Piše: STA, T. L.

Zaradi ohranjanja tradicije je na jezeru dovoljeno oddajati izključno lesene čolne na vesla.

Vsak konec tedna vam ponujamo namig za oddih na slovenskih naravnih kopališčih

BLED – Blejski turistični ponudniki, ki oddajo plastične čolne, so v teh dneh od medobčinskega inšpektorata in redarstva prejeli odločbe, da morajo to dejavnost opustiti. Na ta način se po več letih vendarle uresničuje občinski odlok. Na Bledu pa tako ne bo več izposoje priljubljenih supov in kajakov. Turisti bodo lahko uporabljali le svoje.

Le leseni čolni na vesla

Blejska občina je že leta 2009 sprejela odlok o določitvi plovbnega režima po Blejskem jezeru, v katerem je zapisala, da je zaradi ohranjanja tradicije na jezeru dovoljeno oddajati izključno lesene čolne na vesla. Kljub temu so nekateri ponudniki gostom v zadnjih letih oddajali tudi plastične čolne, zlasti kajake in supe.

Če ne bodo poslušni, sledi zaplen

Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Bled, Bohinj in Železniki sta se na podlagi podane prijave o kršenju odloka odzvala junija letos. Odkrila sta pet kršiteljev, ki so oddajali neustrezna plovila, in zoper njih ukrepala. Izdala sta jim odločbe, s katerimi sta jim prepovedala nadaljnje upravljanje dejavnosti, če se jih ne bodo držali, pa bodo plovila zaplenili.

Kot je povedal vodja Medobčinskega inšpektorata in redarstva Primož Lah, so kršitelji večinoma oddajali supe in kajake iz plastične mase. Čeprav imajo plovila registrirana, jih po občinskem odloku pač ne smejo oddajati.

Za lastne supe in druge čolne prepoved ne velja

Gostje na Bledu, ki imajo lastne supe in druge plastične čolne, jih po drugi strani lahko nemoteno uporabljajo in zanje prepoved ne velja. Ker številni turisti supov ne prinesejo s seboj, povpraševanje po njih pa je zelo veliko, se na Bledu sicer že pojavljajo pomisleki, da bi bilo morda vendarle treba spremeniti odlok in omogočiti njihovo izposojo, saj gre za pomembno turistično ponudbo.

V Bohinju imajo, denimo, prav tako določen plovbni režim za Blejsko jezero in Savo Bohinjko, vendar glede oddajanja plastičnih plovil nimajo omejitev, določena pa so vstopna in izstopna mesta. Zakon o celinskih vodah daje občinam precej proste roke, vendar pa bi na Bledu tisti, ki oddajajo čolne, morda lahko vseeno izpodbijali občinski odlok.

Janez Resman, direktor občinskega podjetja Infrastruktura Bled, ki prav tako oddaja plastične kajake, je sicer napovedal, da bodo vsaj pri njih odločbo inšpektorata spoštovali. »V višku sezone je jezero zelo obremenjeno. Prav je, da se naredi red, ki ga zdaj ni,« je povedal Resman.

Deli s prijatelji