ODZIVI

Konec ljubezni: Kosorjeva napadla Pahorja

Objavljeno 31. julij 2015 17.05 | Posodobljeno 31. julij 2015 17.06 | Piše: STA, D. P.

»Malo je znano, da je Hrvaška hotela na to sodišče od samega začetka, a nas je Slovenija vztrajno zavračala in izsiljevala z vstopom v EU. Medtem so se razmere spremenile,« je dejala bivša predsednica hrvaške vlade.

Srečanje Boruta Pahorja in Jadranke Kosor na gradu Trakošćan 31. julija 2009

Hrvaška poslanka in nekdanja premierka Jadranka Kosor je danes očitala slovenskemu predsedniku in nekdanjemu kolegu Borutu Pahorju, da v četrtkovi poslanici ni omenil, da je vzrok za neuspeh arbitražnega postopka na slovenski strani. Med drugim je ocenila, da Pahor po nepotrebnem dramatizira.

Predsednik je

»Glede na to, da je Borut Pahor na položaju predsednika Slovenije, mi je razumljivo, da zaradi notranjepolitičnih potreb ne omenja dejstva, da so prav oni vzrok propada arbitraže, kar je velik problem. Ni povedal ene same besede glede tega in se sprašujem, kako bi bilo, če bi hrvaška stran storila enako. Prepričana sem, da bi se odzval zelo ostro, ker ga kot takega tudi poznam,« je izjavila Kosorjeva za hrvaški novičarski Tportal.hr.

Soglašala pa je s Pahorjevo oceno, da so odnosi med Hrvaško in Slovenijo znova na križišču, a poudarila, da »nihče ne more prisiliti Hrvaške, naj gre po razriti poti, za katero upravičeno domneva, da je minirana in da ne vodi nikamor«. Pahor je v četrtkovi poslanici na predvečer šeste obletnice njunega srečanja na dvorcu Trakošćan, s katerim so odprli pot podpisu arbitražnega sporazuma, dejal, da arbitražno sodišče nima boljše alternative. »Edina rešitev sta spoštovanje pravnega redu in mednarodnega prava ter neodvisno sodišče,« navaja danes besede Kosorjeve omenjeni portal. Ob tem je spomnila, da sta Hrvaška in Slovenija enakopravni članici Evropske unije in se kot taki lahko dogovorita za reševanje spora na Meddržavnem sodišču v Haagu.

»Malo je znano, da je Hrvaška hotela na to sodišče od samega začetka, a nas je Slovenija vztrajno zavračala in izsiljevala z vstopom v EU. Medtem so se razmere spremenile,« je dejala bivša predsednica hrvaške vlade, ki je s Pahorjem leta 2009 podpisala arbitražni sporazum in s tem dosegla umik slovenske blokade hrvaških pogajanj z EU.

ZDA: Arbitraža ni edina rešitev

ZDA so sporočile, naj Hrvaška in Slovenija rešita spor o meji pa tudi, da arbitražni sporazum ni edina rešitev, kot trdi Evropska komisija, danes piše Večernji list. Novi list pa navaja, da razumevanje za hrvaška stališča kažejo ne le ZDA, temveč tudi Velika Britanija.

»Hrvaška in Slovenija sta kot članici EU in zaveznici v Natu tisti, ki lahko uredita svoje dvostransko vprašanje, in upamo, da bosta v tem uspešni. Pozdravljamo in podpiramo izjave hrvaškega vrha, ki je izrazil željo, da bi se spor o meji dokončno uredil, in spodbujamo obe strani, da v luči nedavnih dogodkov določita najboljšo pot, kako naprej.«

Tako se glasi komentar ameriškega veleposlaništva na Hrvaškem na vprašanje Večernjega lista o zapletih z arbitražo.

Slovensko obnašanje

Kosorjeva meni, da so Pahorjeve besede o sprožitvi »procesa negativne spirale z nepredvidljivimi in neželenimi posledicami ne le za dvostranske odnose, temveč za mir in stabilnost v tem delu Evrope«, brez potrebe dramatične in ostre. Pojasnila je, da članici EU in zaveznici v Natu zagotovo ne bosta v vojni. »Izgubili smo zaupanje, ki smo ga trudoma gradili. Edini izhod je v slovenskem priznanju krivde za tisto, kar se je zgodilo, ter skupna pot na Meddržavno sodišče,« je še povedala Kosorjeva.

Med sredino razpravo o izstopu Hrvaške iz arbitražnega sporazuma v saboru je med drugim dejala, da so bila pogajanja med Pahorjem in njo leta 2009 pogosto zelo težavna in negotova, v nasprotju z idilično sliko o njunih srečanjih, ki je bila predstavljena v javnosti. Kot nesprejemljivo žaljive je kritizirala tudi številne izjave slovenskih uradnikov, češ da ne prispevajo k vnovični vzpostavitvi zaupanja. »Nove grožnje z blokadami kažejo, da se v Sloveniji marsikdo ni naučil, kaj je to evropsko obnašanje. Ne morejo nam groziti,« je še izjavila Kosorjeva, ki je dodala, da so Slovenci z izsiljevanjem Hrvaške na poti v EU »šli vsem v Bruslju na živce«.

Deli s prijatelji