PREHODNO OBDOBJE

Konec izplačevanja znižanih minimalnih plač

Objavljeno 28. december 2011 17.23 | Posodobljeno 28. december 2011 17.23 | Piše: Ma. F.

Konec leta se izteče prehodno obdobje, v katerem so lahko delodajalci izplačevali nižjo minimalno plačo od zakonsko določene.

LJUBLJANA – Konec leta se izteče prehodno obdobje, v katerem so lahko delodajalci ob dogovoru z zaposlenimi izplačevali nižjo minimalno plačo od zakonsko določene. Tako bo moralo biti izplačilo za januar v celotni višini minimalne plače. Prehodni znesek minimalne plače letos znaša 698,27 evra bruto, celotni znesek minimalne plače pa je 748,10 evra bruto.

Z januarjem 2012 brez izjem

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so nam pojasnili, da od prvega januarja 2012 dalje ne bo več nobenih izjem pri izplačilu minimalne plače. Novodoločeni znesek, to je 748,10 evra, povečan za rast cen življenjskih potrebščin v letošnjem letu, bo veljal kot najnižje zakonsko določeno dovoljeno plačilo za delo v polnem delovnem času, za vsakega v Sloveniji zaposlenega delavca oziroma za vsakega delodajalca, ki zaposluje delavce v Sloveniji.

Do konca januarja novi znesek minimalne plače 

Podatki o rasti cen Statističnega urada Republike Slovenije (Surs) bodo znani 30. decembra. Takoj ko bo znan uradni podatek Sursa o rasti cen življenjskih potrebščin v letošnjem letu, bodo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve izračunali novi znesek minimalne plače in ga v mnenje posredovali socialnim partnerjem, članom ESS, s predlogom, da se do njega opredelijo na prvi januarski seji ESS. Zakonski rok za objavo novega zneska je sicer 31. januar.

V skladu z zakonom o minimalni plači se znesek minimalne plače določi in objavi v bruto znesku. Pri neto znesku pa glede na družinski status prejemnika minimalne plače lahko prihaja do različnih zneskov, so nam pojasnili na ministrstvu. Zato nam podatka o neto minimalni plači niso mogli posredovati.

Med 7000 in 8000 zaposlenih prejemalo nižji znesek

Za nižji znesek minimalne plače se je po podatkih Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) dogovorilo 1611 delodajalcev, pri katerih je takšno plačilo po oceni zveze prejemalo od 7000 do 8000 zaposlenih.

Deli s prijatelji