VRNILI SO SE

Konec dobro plačanih služb za slovenske vojake v Afganistanu

Objavljeno 07. maj 2014 16.01 | Posodobljeno 07. maj 2014 16.06 | Piše: T. L.

Pripadniki slovenskega kontingenta so se iz Afganistana vrnili mesec dni prej, kot je bilo prvotno načrtovano.

V Afganistanu se za višje cilje borijo tudi slovenski vojaki.

LJUBLJANA – V ponedeljek se je v Slovenijo vrnilo 28 pripadnikov 20. slovenskega kontingenta sil Isaf, ki so končali svoje delovanje v mednarodni operaciji v Afganistanu. Po odločitvi ministra za obrambo Romana Jakiča so se pripadniki slovenskega kontingenta iz Afganistana vrnili mesec dni prej, kot je bilo prvotno načrtovano, in tako po 10 letih končali redne rotacije slovenskih kontingentov v operaciji Isaf.

V poveljstvu še ostajajo

Glavnina zadnjega slovenskega kontingenta je bila nastanjena v bazi Arena v Heratu, kjer je opravljala naloge svetovanja afganistanskemu inženirskemu bataljonu, korpusnemu poveljstvu in policijskim enotam afganistanskih varnostnih sil ter zagotavljala nacionalno logistično podporo. Pripadniki so delovali tudi v sestavi poveljstev sil Isaf, kjer bodo štirje pripadniki Slovenske vojske (SV) delo nadaljevali do druge polovice junija, ko jih bosta zamenjala dva pripadnika, ki bosta naloge v Afganistanu opravljala do konca leta 2014.

Republika Slovenija v silah Isaf v Afganistanu sodeluje od leta 2004, ko so bili marca istega leta v Afganistan napoteni pripadniki prvega kontingenta SV. V tem času je v silah Isaf sodelovalo 1296 pripadnic in pripadnikov SV.

Službe v Afganistanu so bile med vojaki sicer precej zaželene, saj so vojaki domov prinseli od štirih do šest tisočakov vsak mesec.
 

Deli s prijatelji