PLANICA 2017

Konec dober, vse dobro?

Objavljeno 25. marec 2017 15.59 | Posodobljeno 25. marec 2017 16.00 | Piše: Miha Šimnovec

Po odličnem začetku slabše nadaljevanje sezone slovenskih smučarskih skakalcev, ki so tako na novoletni turneji kot tudi na nordijskem SP v Lahtiju zaostali za cilji glavnega trenerja Gorana Janusa.

Trener Goran Janus ni zadovoljen z dosežki svojih varovancev. Foto: Blaž Samec

Sezona, ki se izteka, se je za slovenske smučarske skoke začela podobno blesteče, kot se je končala prejšnja – z odmevnim zmagoslavjem. Tako kot po lanskem velikem finalu 20. marca v Planici se je namreč tudi dobrih osem mesecev pozneje v Kuusamu na vrhu semaforja rezultatov znašel priimek Prevc, a s to razliko, da je namesto Petra prvič z vsemi tekmeci v svetovnem pokalu opravil njegov najmlajši brat Domen. Vendar pa bi tudi takrat zanesljivo prvo mesto osvojil Peter, če ne bi v drugi seriji padel po doskoku. Kljub nizkim ocenam za slog je bil še vedno tretji, s čimer je dopolnil Domnov krstni podvig med elito. Na drugi tekmi na veliki skakalnici Rukatunturi je bil najboljši Nemec Severin Freund, brata Prevc pa sta pristala na sedmem (Peter) oziroma 13. mestu (Domen).

Na drugi postaji v Klingenthalu je nato znova v vsem sijaju zablestel 17-letni up kranjskega Triglava, ki si je z drugo zmago priboril nazaj rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku. Na ekipni preizkušnji so Slovenci (ob bratih Prevc sta bila v postavi še Jaka Hvala in Jurij Tepeš) zasedli peto mesto, zgodovinske prve moštvene zmage v svetovnem pokalu pa so se tedaj veselili Poljaki. Sledila sta Lillehammer in novi podvig Domna Prevca, medtem ko se je začel Peter (30. in 9.) utapljati v sivem povprečju. Še slabše se je branilcu velikega kristalnega globusa godilo v Engelbergu (26. in 33.), kjer je povrhu spet padel po doskoku. Zato pa je znova navdušil njegov najmlajši brat, ki je drugemu mestu dodal še prvo, prireditev v osrčju Švice pa je ljubiteljem smučarskih skokov ostala v spominu tudi po tem, da so prvič na istem tekmovanju med elito nastopili vsi trije bratje Prevc; Cene si je sicer v Engelbergu s 30. in 29. mestom zagotovil prve točke za svetovni pokal po letu in devetih mesecih.

Flop na novoletni turneji

Domnovi izvrstni nastopi so bili odlična napoved novoletne turneje, na katero je odpotoval kot vodilni v skupni razvrstitvi in zato tudi kot eden od udarnih favoritov. Vendar je že na uvodni postaji v Oberstdorfu s 26. mestom izpadel iz boja za vidnejšo končno uvrstitev, so si pa pod Senčno goro ugodna izhodišča priskakali Peter Prevc (10.), Jurij Tepeš (9.) in Cene Prevc (8.), ki je bil tako prvič najboljši Slovenec med elitno druščino. Na drugi postaji – na najbolj gledani skakalni tekmi sezone na novega leta dan v Garmisch-Partenkirchnu – je v to vlogo s petim mestom znova (v)skočil Domen Prevc, medtem ko se je Peter (11.) še naprej s(m)ukal okrog deseterice. Po vetrovni loteriji in slovenskem razočaranju v Innsbrucku, kjer sta Peter in Domen kot naša najboljša izžrebala srečki za 19. oziroma 25. mesto, je slednji s četrtim mestom na finalu v Bischofshofnu vendarle močno popravil sliko. Zelo dobro se je na skakalnici Paula Ausserleitnerja odrezal tudi Jurij Tepeš, ki pa se mu je po uvodni seriji, po kateri je celo vodil, nasmihalo precej več od končnega sedmega mesta.

Peter Prevc, branilec »zlatega orla«, je s 23. mestom v skupnem seštevku turneje, ki jo je na veliko veselje poljskih navijačev osvojil Kamil Stoch, zdrsnil na štirinajsto, naš najvišje uvrščeni reprezentant v točkovanju tega tekmovanja pa je bil najmlajši – Domen. A je z devetim mestom kljub vsemu ostal daleč za ciljem glavnega trenerja slovenske skakalne vrste Gorana Janusa, ki je meril med najboljšo trojico. Tja se je 17-letnik iz Dolenje vasi v Selški dolini vrnil v Visli, kjer je petemu mestu dodal tretje. En teden pozneje je bil v Zakopanah kot deveti znova naš najbolje razpoloženi tekmovalec, na ekipni preizkušnji pa se je skupaj z bratom Petrom, ki je prej izpustil prireditev v Visli in se odpravil na krajši oddih, Tepešem in Jernejem Damjanom izkazal s tretjim mestom za Nemčijo in Poljsko.

Preblisk v Aziji

Novih stopničk so se v slovenskem taboru veselili na posodobljeni letalnici v Oberstdorfu, kjer je Tepeš zablestel s tretjim mestom, Domen je ognjeni krst v poletih prestal s petim in sedmim mestom, po dolgem času se je obakrat med elitno deseterico prebil tudi Peter Prevc (6. in 4.). Uspešni nastopi so 24-letnemu članu kranjskega Triglava očitno le razprli krila, s pomočjo katerih je nato v Saporu odjadral do prve zmage v sezoni, ki si jo je delil s Poljakom Maciejem Kotom. Zatem ni veliko manjkalo, da bi na oder za najboljše skočil tudi na olimpijski generalki v Pjongčangu, kjer je na srednji napravi zasedel nehvaležno četrto mesto, na tem položaju pa je dan poprej tekmo na veliki skakalnici končal tudi Anže Lanišek. Zaradi dobrih uvrstitev na zadnji postaji pred nordijskim SP v Lahtiju so se v slovenskem moštvu povečali apetiti pred glavnim vrhuncem sezone, na katerem pa so nato iztržili precej manj, kot so si vsi skupaj obetali.

Zastavljene cilje so izpolnili le na preizkušnji mešanih ekip, na kateri sta Lanišek in Peter Prevc skupaj z Emo Klinec in Niko Križnar pristala na četrtem mestu, in na moštveni tekmi, na kateri je bila naša četverica peta, vendar z velikanskim zaostankom za bronasto Avstrijo. Med posamezniki je slovensko čast reševal Peter Prevc (njegova brata Cene in Domen sta zaradi slabe forme že sredi prvenstva odpotovala domov), ki je bil na manjši napravi, na kateri je bil celo naš edini finalist (!), enajsti, na večji pa le dve mesti višje. Na obeh napravah se je z zlato lovoriko ovenčal avstrijski as Stefan Kraft. Janus je bil z doseženim vidno nezadovoljen, saj je od vseh pričakoval bistveno več, njegov pomočnik Jani Grilc pa je težave pripisal predvsem specifičnima skakalnicama s strmim naletom in ostrim radiusom. Ob tem je izrazil prepričanje, da bo na velikem finalu v Planici slika precej lepša, za priprave pred olimpijsko zimo 2017/18 pa je napovedal določene spremembe v načinu dela, ki naj bi slovenske skakalce vrnile tja, kamor spadajo.

Deli s prijatelji