PRIMORJE

Konec Črnigojevih iger brez meja na račun delavcev?

Objavljeno 05. junij 2012 09.43 | Posodobljeno 05. junij 2012 09.43 | Piše: T. L., STA

Delavci, ki so izigrani do konca, naj bi vložili predlog za stečaj ajdovskega gradbinca.

Zidar in Črnigoj

AJDOVŠČINA – Vodja stavkovnega odbora na Primorju Damjan Volf je napovedal, da naj bi danes po sestanku s članom uprave Štefanom Činčem vložili predlog za stečaj ajdovskega gradbinca. V njem je še vedno zaposlenih prek 700 delavcev, ki že četrti teden stavkajo, saj jim Primorje dolguje aprilske plače.

Delavci doma

Delavci pa so kljub stavki ostali doma, saj je tak dogovor med upravo in stavkovnim odborom, da se po nepotrebnem podjetju ne bi povzročali dodatni stroški. O možnosti za stečaj še edinega velikega slovenskega gradbenega podjetja so se predstavniki koordinacije sindikatov v podjetju v četrtek pogovarjali tudi z največjim posamičnim lastnikom Primorje Holdinga Dušanom Črnigojem. Ta je sicer več kot mesec dni obljubljal rešitev z dokapitalizacijo, ki naj bi jo prispevali morebitni strateški partnerji, vendar do zdaj nihče izmed ameriških, turških, ruskih in mogoče še katerih izmed omenjenih partnerjev ni pokazal kaj več od besed.

Da se ne bi agonija stavkajočih delavcev vlekla še naprej, so zato v stavkovnem odboru predlagali stečaj. Vložili naj bi ga sami v imenu upnikov, je povedal Volf.

Nova podjetja na pogorišču Primorja?

Za stečaj podjetja se zavzema tudi ajdovski župan Marjan Poljšak. Po hitrem stečaju želi podpreti nova podjetja, ki bi nastala »na pogorišču« Primorja. Ta bi po njegovem mnenju lahko izkoristila znanje in izkušnje sedanjih delavcev Primorja, zato ne bi smela imeti težav s pridobivanjem del.

Vodja stikov z javnostjo v Primorju Ivana Bratož pa je sporočila, da se je član upravnega odbora Činč pogovarjal s predstavniki koordinacije sindikatov o trenutnem položaju družbe Primorje ter jih obvestil o aktualnem dogajanju. Zagotovila je še, da bo v kratkem sklicana skupščina, na kateri bodo imenovali nove člane uprave Primorja.
 

Deli s prijatelji