IZREDNA SEJA

Končno naprej z ministrom

Objavljeno 04. december 2014 08.45 | Posodobljeno 04. december 2014 08.45 | Piše: STA, T. L.

DZ bo predvidoma danes imenoval gospodarskega ministra.

Počivalšek je v predstavitvi izpostavil podporo izvozu in izboljšanje poslovnega okolja.

LJUBLJANA – DZ se bo danes sestal na izredni seji, da bi med drugim sprejel tri davčne zakone, s katerimi želi vlada zagotoviti dodatne vire za proračun. Leta 2015 se bosta zvišala davka na finančne storitve in zavarovalne posle, nadzor nad izdajanjem računov pa bo strožji. Najprej pa naj bi poslanci imenovali ministra za gospodarstvo.

Če se bodo strinjali s predlogom, bodo namreč sejo uvodoma razširili z imenovanjem ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, brez katerega je vlada od konca oktobra.

Predsednik vlade Miro Cerar na ta položaj predlaga 57-letnega Zdravka Počivalška, zadnjih 15 let direktorja družbe Terme Olimia. Pred pristojnim odborom za gospodarstvo se je predstavil v torek, ko je napovedal, da si bo v sodelovanju z drugimi resorji prizadeval za izboljšanje konkurenčnosti gospodarstva.

Počivalšek je v predstavitvi izpostavil podporo izvozu in izboljšanje poslovnega okolja, med drugim pa se je zavzel tudi za ustavitev zviševanja davkov za gospodarstvo, izboljšanje podpornega okolja za manjša podjetja, spodbujanje turizma in izdvojitev Slovenske turistične organizacije iz agencije Spirit.

Vlada išče dodatne prihodke

DZ ima sicer na dnevnem redu seje, ki se bo nadaljevala še v petek, predloge sprememb petih zakonov. Vlada z novelama zakonov o davku na finančne storitve in o davku od prometa zavarovalnih poslov išče dodatne proračunske prihodke po prenehanju veljavnosti zakona o davku na bilančno vsoto bank konec tega leta. Pri obeh davkih se bo stopnja zvišala s 6,5 na 8,5 odstotka.

Pričakovati je, da bo DZ danes utegnil opraviti tudi obravnavo predloga novele zakona o davčnem postopku, katere najpomembnejša novost je zahteva, da prodajalci blaga in storitev, ki za izdajo računov ne uporabljajo računalniškega programa, kupijo vezano knjigo računov, pred tem potrjeno pri davčnem organu.

Deli s prijatelji