OTLICA

Koncentracija ozona presegla opozorilno vrednost

Objavljeno 23. julij 2013 23.24 | Posodobljeno 23. julij 2013 23.24 | Piše: STA, Mo. S.

Visoke koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala.

AJDOVŠČINA – Na merilnem mestu Otlica v Trnovskem gozdu je koncentracija ozona danes ob 16. uri presegla opozorilno vrednost 180 mikrogramov na kubični meter, so sporočili iz Agencije RS za okolje (Arso). Pojasnili so, da zaradi lokacije merilnega mesta podatki veljajo za širšo okolico, kar pomeni da so koncentracije ozona previsoke v višjih predelih Primorske.

Ostanite v zaprtih prostorih

Visoke koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. V Arsu priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočajo, da se izogibajo naporom v času previsoke koncentracije.

V Arsu so zapisali še, da lahko glede na vremensko napoved preseženo opozorilno vrednost koncentracije ozona pričakujemo še nekaj časa, tudi v naslednjih dneh. Vročina se bo namreč stopnjevala, tako se bodo v petek najvišje dnevne temperature povzpele do 33 stopinj Celzija, v soboto pa do 34 stopinj Celzija. V poznih večernih urah naj bi koncentracija ozona upadla.

Deli s prijatelji