15. APRIL

Komu se bodo tresle hlače zaradi seznama sramote?

Objavljeno 14. april 2013 19.56 | Posodobljeno 14. april 2013 17.43 | Piše: STA, S. U.

V ponedeljek prihaja seznam večjih davčnih neplačnikov. Največji naj bi državi dolgoval kar 24 milijonov evrov.

LJUBLJANA – Davčna in carinska uprava bosta v ponedeljek na svojih spletnih straneh javno objavili seznam večjih davčnih neplačnikov. Na njem bo skoraj 16.000 pravnih in fizičnih oseb, katerih neporavnane obveznosti skupaj presegajo 900 milijonov evrov. Gre za tiste dolžnike, katerih davčni dolg je večji od 5000 evrov in starejši od 90 dni.

»Pet tisoč evrov nekoliko prenizka meja«

Javno objavo večjih davčnih neplačnikov je predlagala prejšnja vlada Janeza Janše, in sicer z namenom zmanjšanja problema neplačevanja javnih dajatev. »S tem naj bi zavezance spodbujali k rednemu plačevanju obveznosti,« je ob obravnavi predloga novembra lani v državnem zboru dejal tedanji finančni minister Janez Šušteršič.

Da ne bi prišlo do stigmatizacije davčnih dolžnikov zaradi manjših kršitev davčne zakonodaje, se bo objavljalo le tiste, ki s poravnavo obveznosti zamujajo vsaj 90 dni. Po oceni državnega zbora ta rok zavezancu zadošča za ugotovitev, da ta dolg obstaja in ga poravna oziroma se dogovori za odlog ali obročno odplačevanje.

Na seznam bodo uvrščeni dolžniki z več kot 5000 evri davčnega dolga, kar se zdi premierki Alenki Bratušek morda nekoliko prenizka meja. »Osebno menim, da je znesek 5000 evrov mogoče malo prenizek, vendar pa se še nismo pogovarjali o morebitnih spremembah,« je v petek dejala na novinarski konferenci v Ljubljani.

Največji dolžnik naj bi državi dolgoval kar 24 milijonov

Davčna uprava RS (Durs) bo v ponedeljek objavila imena zavezancev z omenjeno višino dolga na dan 25. marec. Ali se je pred tem zaradi napovedi javnega razkritja poravnava obveznosti kaj pospešila, na Dursu še ne vedo. Ob tem pojasnjujejo, da zavezancem, ki davka niso zmožni plačati zaradi utemeljenih oziroma objektivnih vzrokov, na katere sami niso mogli vplivati, že obstoječa zakonodaja omogoča možnost odpisa, delnega odpisa, odloga oziroma obročnega plačevanja in jih v teh primerih (če jim je vloga odobrena) ne obravnava kot dolžnike. Po navodilih informacijske pooblaščenke bo seznam neplačnikov oblikovan v formatu jpg, ki onemogoča indeksiranje podatkov. Sestavljen pa bo iz večjega števila datotek, na katerih bo objavljenih največ 50 dolžnikov.

Pooblaščenka je namreč Durs opozorila, da s temi podatki ni dovoljeno vzpostavljati novih zbirk osebnih podatkov, prav tako pa objavljenih podatkov tudi ni dovoljeno vnašati v že obstoječe zbirke osebnih podatkov.

Največji dolžnik naj bi državi dolgoval kar 24 milijonov evrov. Natančen znesek dolga posameznega dolžnika s seznama sicer ne bo razviden. Kot so za STA pojasnili na Dursu, bodo dolžnike razporedili v več kategorij. V prvi bodo, denimo, tisti z dolgom v višini od 5000 do 10.000 evrov.

 

Deli s prijatelji