OHRANITI STATUS QUO

Komu le je DUTB 
trn v peti in zakaj?

Objavljeno 05. junij 2015 21.26 | Posodobljeno 05. junij 2015 21.26 | Piše: Jadran Vatovec

Premier Cerar je podvomil o DUTB, četudi podpira njegovo avtonomnost.

Mar ni vlada obljubljala, da bo vodstvu DUTB zagotovila popolno strokovno avtonomijo? 
Foto: Jure Eržen

LJUBLJANA – Najprej se je zgolj previdno ugibalo, ali naša slaba banka, domnevno od vlade tako zelo neodvisna Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), za Istrabenz Turizem in Savo Turizem čisto zares načrtuje neizbežni stečaj oziroma prisilno poravnavo. Potem pa je v hipu postalo jasno, da se uresničuje le tisto, o čemer se je kot najverjetnejši možnosti šušljalo že dlje: DUTB je čez noč postal lastnik slabe tretjine slovenskih hotelskih kapacitet. DUTB je celo povsem transparentno pojasnil, česa se je lotil: »DUTB je sprejel odločitev o prevzemu nepremičnin večjih slovenskih upravljavcev hotelov, katerih terjatve upravlja. S kombinacijo finančnega in poslovnega prestrukturiranja (v naslednjih dveh do petih letih) načrtuje izboljšanje poslovnih rezultatov hotelov. Gre za nov strateški pristop, s katerim bo DUTB finančno in operativno razvijal svoja sredstva v tej panogi itn.« Ker? Ker želi s tem 41 hotelom vsaj v prihodnje zagotoviti nedvomno zaželeno povečanje vrednosti sredstev, ki bodo le tako nazadnje lahko povrnjena Sloveniji in njenim davkoplačevalcem.

Minister Zdravko Počivalšek za zdaj še pravi, da so odločitve slabe banke povsem v skladu z vladno strategijo upravljanja državnih naložb.

Pričakovano »presenečenje«

Da se bo skoraj gotovo tako in nič drugače končala epopeja slovenskega hotelskega turizma, je bilo mogoče predvideti že pred časom: tudi takrat, ko se je zdajšnja vladna koalicija SMC, SD in Desusa usklajevala, kakšno strategijo upravljanja državnih naložb s tremi klasifikacijskimi seznami podjetij v državni lasti bi morala sprejeti Cerarjeva vlada. »Predstavniki vlade, tudi finančni minister dr. Dušan Mramor, nam dopovedujejo, da so Savo uvrstili med posebno pomembne državne naložbe zato, ker je (so)lastnica več hotelov. Ali res verjamete, da Mramor ne ve, da so banke upnice od (pre)zadolžene Save že zahtevale, naj se dezinvestira oziroma začne prodajati prav te hotele?« smo se takrat retorično vprašali v Slovenskih novicah.

Tako, da je v tem hipu za edino zares veliko presenečenje mogoče imeti le odziv predsednika vlade dr. Mira Cerarja, ki se je kot nekakšen nečimrni sončni kralj zgrozil, da je za to, da je Družba za upravljanje terjatev bank prevzela upravljanje omenjenih hotelskih kapacitet, izvedel tako rekoč zadnji oziroma šele iz medijev, kar vendarle ni in ne more biti dobro. Ob tem se človek znova lahko vpraša, ali živimo v eni od držav članic EU ali v Butalah.

Je DUTB avtonomen ali ni?

Cerar je namreč v isti sapi poudaril, da si v prihodnje pač ne želi več takšne prakse ter da je vsekakor prav, da je DUBT pri tehtanju, ali začeti upravljati to ali ono bančno terjatev ter kdaj, povsem avtonomen odločevalec, saj vlada za kaj takšnega ni pristojna. Kljub temu se Cerarju tudi dozdeva, da bi bila zadnja poteza DUTB, čeprav morajo biti njegove odločitve nujno avtonomne, ne pa odvisne od aktualne vladajoče politike, lahko vsaj deloma v nasprotju s strategijo upravljanja državnih naložb. Zato se želi v naslednjih dneh o tem najprej celovito informirati. Če omenimo še eno burleskno podrobnost: finančni minister dr. Dušan Mramor in minister za gospodarski razvoj Zdravko Počivalšek sta že pred Cerarjem, torej, pravočasno vedela, da bo DUTB glede Istrabenza Turizem in Save Turizem avtonomno ukrepal tako, kot potem je, oziroma da drugače niti ne bi mogel.

Vsi drugi burni odzivi na »nenapovedano plenjenje DUTB« (izjava Save, da bo vsekakor uporabila prav vse pravne možnosti za zaščito interesov in premoženja svojih delničarjev, izjava Istrabenza, da bo sprožil ustrezne pravne postopke ter najbrž celo preveril kazensko in civilno odgovornost DUTB, protest Gorenjske banke, ker DUTB niti nje, ki je v primeru Save med pomembnejšimi bankami upnicami, ni vnaprej obvestil, kaj bo storil itn.) so bili, bi lahko rekli, povsem, več kot pričakovani. Nasprotniki privatizacije oziroma celo kakršnega koli umika političnih in tajkunskih lovk iz gospodarstva ter prikriti zagovorniki nadaljnjega izčrpavanja državnih podjetij se ne morejo odreči izvajanju pritiska na odločevalce, še posebno ne na najšibkejši člen vlade in vladne koalicije. Paradoks morda res je, da so, kot vse kaže, presodili, da je v Sloveniji v tem hipu najšibkejši člen prav predsednik vlade. Tudi demagoški protestni shod, ki bo že čez osem dni, naj bi bil, to je tako imenovana javna skrivnost, namenjen predvsem zastraševanju dr. Mira Cerarja. Ker so protestniki prepričani, da bo vse drugo precej, precej laže, če jim bo uspelo prestrašiti njega? 

Počivalšek pa drugače kot Cerar

image

Ministra Dušan Mramor in Zdravko Počivalšek sta sicer vedela, kaj se bo zgodilo: zadrega pa je, ker predsednik vlade tega ni pričakoval. Foto: Leon Vidic

Gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku pa je tokrat, recimo bobu bob, celo uspelo dokazati, da ni zgolj še eden izmed tistih oportunističnih politikov, ki so pripravljeni kadar koli tuliti skupaj z volčjim krdelom zato, da bi si zavarovali hrbet in obdržali fotelj. Jasno je povedal, da je bil prevzem upravljanja hotelov Save Turizem in Istrabenza Turizem povsem v skladu z vladno strategijo upravljanja državnih naložb ter da to ne pomeni, da državne naložbe v hotelih zdaj niso več pomembne niti da se teh hotelov ne bo smelo nikoli privatizirati. Minister je potrdil, da je bil seznanjen z informacijo, da DUTB ne bo sprejel načrta prestrukturiranja, temveč bo premoženje prenesel na DUTB: »Ko bodo podjetja v sestavi (po novem investicijskem ciklusu) poslovala optimalno in ustvarjala pozitiven rezultat, mora slediti še privatizacija. Verjamem, da ima Sava Turizem največji potencial v Sloveniji in da mora postati hrbtenica slovenskega turizma, kar predvideva tudi strategija upravljanja državnega premoženja.« 

 

Deli s prijatelji