SODNI SPIS

Komu je Patria mesečno nakazovala na tisoče evrov

Objavljeno 19. september 2011 10.30 | Posodobljeno 19. september 2011 10.30 | Piše: Ksenija Koren

Pridobili smo elektronsko pošto Patrijinega sodelavca Reija Niittynena

Jure Cekuta zatrjuje, da je le slikar

LJUBLJANA – Iz sodnega spisa v zadevi Patria smo pridobili dokument, elektronsko sporočilo Patrijinega sodelavca Reija Niittynena, v katerem sodelavcem na Finskem sporoča, kakšno je stanje s plačili virom v Sloveniji in na Hrvaškem.

Cekuti štiri tisočake mesečno

Papir, datiran s 24. majem 2005, med drugim odkriva, da je slikar Jure Cekuta do konca leta 2005 od Patrie prejemal štiri tisočake na mesec za nadomestilo stroškov. Svetovalna pogodba je bila, kot piše Niittynen, sklenjena med Cekuto in dunajskim posrednikom Wolfgangom Riedlom, ki je sicer prvoobtoženi v Avstriji. Za nadomestilo Cekuti naj bi se po elektronski pošti iz sodnega spisa dogovorili septembra 2005.

Kučanovi svetovalki 7500 evrov na mesec

Drugi slovenski prejemnik Patrijinega denarja pa je agencija MMD, ki je dobivala po 7500 evrov na mesec. Iz elektronske pošte je razbrati, da je takšen znesek prejela za maj in junij tistega leta, za stroške predstavitve na Laponskem pa računi Patrii še niso bili izstavljeni. Niittynen jo navaja v razdelku agencij za odnose z javnostjo, kot strateška svetovalka pa je organizirala še poslovno pot na Laponsko, med drugim tudi obiske slovenskih novinarjev na Finskem, kjer so spremljali predstavitve oklepnikov 8x8, službene izlete pa je novinarjem plačevala Patria.

Pogled v bazo podatkov Ajpesa kaže, da je bila v tem obdobju zastopnica podjetja MMD za Slovenijo Mirjana Jarc. Ta je po pisanju spletnega portala Požareport najbolj znana po tem, da je bila ena glavnih svetovalk v predsedniških kampanjah nekdanjega predsednika republike Milana Kučana.

Lastnik s Cipra

Jarčeva je svojo kariero za MMD objavila tudi na spletnem omrežju linkedin, trenutno pa dela v podjetju Praksis. Iz Ajpesa razberemo še, da je bila slovenska podružnica podjetja MMD, ki ima po izpisih iz Ajpesa lastnika na Cipru, deluje pa v več evropskih državah, iz njegove evidence izbrisana 23. januarja 2008. Vanjo je bila vpisana 1. januarja 2004.

Med preteklimi referencami Mirjane Jarc, ki jih najdemo na omrežju linkedin, je od leta 1990 agencija Studio Marketing, ki je vodila Kučanovo predsedniško volilno kampanjo. Pozneje se je zaposlila pri podjetju Pro Plus, tik pred zaposlitvijo v MMD pa je bila eno leto (2002–2003) zaposlena v marketingu podjetja Mladina.

Honorarji za Hrvate

V Niittynenovi elektronski pošti najdemo še postavki za dve hrvaški podjetji, in sicer Mara, d. o. o, in agencijo za odnose z javnostjo Unex. Hrvaško podjetje Mara je izstavljalo račune za dogovorjene projekte, kar je v praksi pomenilo potovanje na Poljsko, rezervacijo za sejem, predstavitveno potovanje, PR-materiale, a nobenih rednih mesečnih stroškov. Omenjen pa je enkratni strošek 7000 evrov. Hrvaško podjetje Unex naj bi imelo v začetku večjo obremenitev za plačila, ki se nanašajo na potovanja, dogovora o mesečnih stroških pa takrat, ko je Niittynen pošiljal elektronsko sporočilo, še ni bilo.

 

Na članek smo prejeli odziv:

 

IZ SODNEGA SPISA: KOGA JE PLAČEVALA PATRIA?

 

Ljubljana, 19.9.2011 - Slovenske novice poročajo o udeležbi agencije MMD v Patriinih poslih v Sloveniji in med drugim navajajo spletni portal požareport, da naj bi bila zastopnica omenjene agencije Mirjana Jarc "najbolj znana po tem, da je bila ena glavnih svetovalk v predsedniških kampanjah nekdanjega predsednika republike Milana Kučana." (Slovenske novice, 19.9.2011, str. 4)

 

Drži, gospa Jarc je sodelovala v kampanji 1990, takrat še kot moja sodelavka, pa tudi sodelavka Bojana Požarja v Centralnem komiteju ZKS, leta 1992 pa je bila med sodelavci Studia Marketing, ki je vodil mojo predsedniško kampanjo. Daleč od resnice pa je trditev, da je bila ena glavnih svetovalk v mojih kampanjah. Čeprav novinarka to povzema po spletnem portalu požareport, to še ne pomeni, da trditve držijo in da jih ni potrebno preveriti.

 

Milan Kučan

Deli s prijatelji