KONEC POSLOVANJA

Komitenti bank v likvidaciji, lahko ste brez skrbi

Objavljeno 09. september 2013 19.30 | Posodobljeno 09. september 2013 19.30 | Piše: Mo. S.

Factor banka in Probanka bosta prenehali poslovati, o vseh spremembah pa sta dolžni obvestiti potrošnike.

Tudi Probanka bo prenehala poslovati.

LJUBLJANA – V Factor banki in Probanki so uvedli izredno upravo, ki bo poskrbela za nadzorovano prenehanje poslovanja obeh bank. Banki namreč dolgoročno nista sposobni preživetja na trgu, Banka Slovenije pa obenem zagotavlja, da podobni ukrepi pri drugih bankah niso potrebni.

Brez skrbi

Tiste, ki imajo z bankama sklenjene določene posle, gotovo zanima, kaj se bo z njimi zgodilo, Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) pa pomirja. »Potrošniki, ki imajo pri Factor banki ali Probanki sklenjene bančne posle, v trenutni situaciji nimajo razlogov za skrb. Varčevanja, ki jih imajo sklenjena pri obeh bankah, bodo izplačana v skladu s pogodbami,« so zapisali na svoji spletni strani.

Pojasnjujejo tudi, da se pravice in obveznosti potrošnika, ki izhajajo iz kreditov, s tem ne spremenijo, ampak še naprej veljajo vsa določila iz kreditnih pogodb z obema bankama. Verjetno je, da bodo kreditne pogodbe v naslednjih mesecih prenesli na drugo banko.

O spremembah vas morajo prej obvestiti

Komitenti obeh bank lahko z bančnim računom in karticami še naprej poslujejo, o morebitnih spremembah poslovanja ali o podražitvah pa jih morata banki vnaprej obvestiti. Potrošniki se nato odločijo, ali se z ukrepi strinjajo ali pa bodo račun odprli v drugi banki.

Najverjetneje bodo v obeh bankah v naslednjih mesecih bančni računi potrošnikov preneseni na drugo banko, saj omenjeni banki novih poslov ne moreta več sklepati, še pojasnjujejo v ZPS.

Deli s prijatelji