PETINSKO DELO

Komisija zavrnila Bratuškovo

Objavljeno 04. september 2014 18.35 | Posodobljeno 04. september 2014 18.36 | Piše: STA, Mo. S.

Mandatno-volilna komisija je 18 novim poslancem v najem dodelila službena stanovanja, Alenki Bratušek pa niso potrdili petinskega dela.

Alenka Bratušek.

LJUBLJANA – Mandatno-volilna komisija (MVK) je danes 18 poslancem v najem dodelila službena stanovanja, še osmim, ki jim je bilo stanovanje v najem dodeljeno že v katerem od prejšnjih mandatov, pa je ponudila nove najemne pogodbe. Petinsko delo je MVK potrdil vsem poslancem, ki so zanj zaprosili, z izjemo poslanke ZaAB in premierke v odhodu Alenke Bratušek.

Nimajo vpliva na to, kakšno stanovanje bodo dobili

V razpravi o službenih poslanskih stanovanjih je več predstavnikov SDS opozorilo, da so novinarji že vpraševali enega od njihovih poslancev, kako je mogoče, da je dobil v najem tako veliko stanovanje. Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko se je vprašal, kako je mogoče, da so mediji prišli do te informacije, če so še člani MVK gradivo prejeli v podpis. Anja Bah Žibert je dodala, da poslanci tudi sicer nimajo vpliva na to, kakšno stanovanje jim bo dodeljeno.

Tako predsednik MVK Mitja Horvat (SMC) kot tudi Ivan Hršak (Desus), ki je vodil delovno skupino v zvezi z dodeljevanjem stanovanj, sta zatrdila, da iz njunih rok te informacije mediji niso prejeli. Franc Jurša (Desus) se je ob tem zavzel, da bi v prihodnje dodeljevanje stanovanj uredili tako, da bi bila ta prilagojena potrebam posameznih poslancev. Večina od njih namreč ne potrebuje takih kvadratur, kot jih nudijo nekatera stanovanja.

Kdo dobi stanovanje?

Člani MVK so obravnavali in potrjevali tudi vloge poslancev za petinsko delo. Potrdili so ga poslankam in poslancem Mirjam Bon Klanjšček, Milanu Brglezu, Bojanu Dobovšku, Tomažu Gantarju, Jelki Godec, Vinku Gorenaku, Ireni Grošelj Košnik, Mitji Horvatu, Marjani Kotnik Poropat, Simoni Kustec Lipicer, Jasni Murgel, Janji Sluga, Ivanu Škodniku, Violeti Tomić, Francu Trčku, Vesni Vervega in Petru Vilfanu.

Bratuškovi zavrnili petinsko delo

Ni pa MVK potrdil petinskega dela poslanki ZaAB in odhajajoči premierki Alenki Bratušek. Večina se je strinjala z opozorilom predstavnika ZL Matjaža Hanžka, da v nasprotju z ostalimi poslanci Bratuškova v vlogi ni navedla institucije, v kateri bo delovala. Zapisala je le, da bo opravljala zahtevnejše strokovno, znanstveno in pedagoško delo s področja preteklega dela pri domačih in tujih mednarodnih institucijah.

V razpravi so se člani MVK sicer dotaknili tudi vprašanja, v kolikšni meri se lahko poslanci, ki v državnem zboru opravljajo tudi funkcije predsednikov delovnih teles, obenem posvečajo še delu zunaj parlamenta, vendar konkretnih sklepov na to temo niso sprejemali.

Govorili tudi o RTV Slovenija

MVK je danes določil tudi kandidacijska postopka za imenovanje člana programskega sveta in člana nadzornega sveta RTV Slovenija. Mandata sta namreč prenehala programskemu svetniku Mihi Klunu in članu nadzornega sveta Marku Bandelliju. Poslanske skupine morajo po današnjem sklepu kandidate za omenjeni funkciji predlagati do 12. septembra.

Obenem so člani MVK zavrnili sklep, s katerim bi zavrnili ugovora nekdanjih poslancev Jožefa Kavtičnika in Dragana Bosnića zoper odločbi, da jima pravica do nadomestila poslanske plače ni priznana. Nadomestilo poslanske plače lahko tako pričakujeta tudi Kavtičnik in Bosnić.

Deli s prijatelji