BREZ MILOSTI

Komisija v lov na prejemnike spornih kreditov

Objavljeno 06. marec 2013 18.47 | Posodobljeno 06. marec 2013 18.47 | Piše: D. P.

Prepričana je, »da take odločitve zagotovo niso bile sprejete po pravilnikih. Odločitve za take kredite so bile politične.«

NLB bo znova vključena v stresne teste

LJUBLJANA – »Tudi Banka Slovenije kot regulator in nadzornik ni opravila funkcije tako, kot bi bilo potrebno in tako kot smo od regulatorja in od nadzornika slovenskih sistemskih bank tudi pričakovali,« je poudarila Damjana Petavar Dobovšek, predsednica preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistem.

Sistemski problem

Po zatrjevanju predsednice pri preiskovancih ne bo prihajalo do razlik, saj bo komisija preiskovala vse funkcionarje, ne glede na politično pripadnost. Opozorila je, da je šlo pri bankah za sistemski problem, ko so se izdajali politični krediti po neregularnih nizkih obrestnih merah brez ustreznih zavarovanj in celo brez zavarovanj kreditov.

Politična podpora

Prepričana je, »da take odločitve zagotovo niso bile sprejete po pravilnikih. Odločitve za take kredite so bile politične.« Komisija si bo prizadevala odkriti in dokazati taka dejanja ter terjati odgovornost tako članov uprav in odgovornih oseb v bankah kot tudi članov nadzornih svetov. Ves ta kompleks je omogočil dodeljevanje tako imenovanih tajkunskih kreditov in tudi tistih na lepe oči različnih barv.

Za 7,1 milijarde evrov

Niso pa redki niti primeri, ko so postale družbe z odobrenim kreditom predmet izbrisa iz registra gospodarskih družb, terjatve pa so ostajale kot slabe terjatve ali pa so celo odpisane. Obseg slabih posojil je približno 7,1 milijarde evrov, torej to je ena petina bruto družbenega proizvoda oziroma ena petina vsega, kar Slovenija ustvari v enem letu.

Deli s prijatelji