TERORISTIČNE GROŽNJE

Komisija svari: To je naravnost alarmantno

Objavljeno 26. maj 2016 13.55 | Posodobljeno 26. maj 2016 13.55 | Piše: Mo. S.

Predsednik KNOVS je prepričan, da številke o načrtovanih terorističnih napadih skrivajo pred javnostjo.

Branko Grims

LJUBLJANA – Očitno smo, vsaj glede terorizma, ogroženi bolj, kot smo mislili. Na današnji seji komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb so poslanci obravnavali poročilo Evropskega policijskega urada (Europol) in problematiko varovanja kritične infrastrukture v Sloveniji.

»Številke skrivajo pred javnostjo«

Predsednik komisije Branko Grims je po koncu seje povedal, da je poročilo za lansko leto »naravnost alarmantno«. Glede na predstavljene številke je bilo samo v lanskem letu na ozemlju EU preprečenih kar 211 terorističnih napadov, v zvezi s tem pa aretiranih več kot 1000 ljudi. Te številke so tudi za Grimsa veliko presenečenje, »saj so nekajkrat večje od sicer dosegljivih javnih informacij in tistih, ki so bile zapisane v dokumentaciji, ki je bila dosegljiva pod pogoji, ki urejajo tajnosti dokumentov. To pomeni, da se te številke pred javnostjo skrivajo.«

Ob tem se vprašuje, koliko in kako države sproti in vsebinsko poročajo Europolu podatke in kaj se v teh podatkih skriva. Iz podatkov, ki so jih obravnavali, sledi, da je »stopnja ogroženosti očitno izjemno visoka in da je po ocenah vseh, ki smo danes sodelovali na seji, višja kot kadar koli v preteklem obdobju«.

Pozor, če potujete na EP v Francijo

Opozoril je tudi na prihajajočo turistično sezono in velike športne prireditve, kot je na primer nogometno prvenstvo v Franciji. Ta je že po samem poročilu Europola najbolj ogrožena država EU, kar bo treba upoštevati pri ukrepih zaščite, to pa naj upoštevajo tudi tisti, ki bodo želeli tja potovati, je še povedal Grims.

Kar zadeva varovanje kritične infrastrukture v Republiki Sloveniji, bo komisija to točko še obravnavala, saj se policija danes ni udeležila seje, »a je po naši oceni ponovno treba preučiti vse, kar je povezano z zaščito in storiti vse, da ne bi prišlo do kakšnih škodljivih posledic«.

Deli s prijatelji