OBVEŠČEVALNE IN VARNOSTNE SLUŽBE

Komisija končno ustanovljena, njen član tudi Janša

Objavljeno 19. december 2014 21.30 | Posodobljeno 19. december 2014 21.30 | Piše: STA, Mo. S.

Doslej je imenovanje komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb vsakokrat padlo v vodo, ker se večina poslancev ni strinjala s članstvom Janeza Janše v njej.

LJUBLJANA – Poslancem je na zadnji dan decembrskega rednega zasedanja vendarle uspelo imenovati komisijo DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Za ustanovitev komisije je glasovalo 59 poslancev, tudi iz vrst največje parlamentarne stranke SMC, proti je bilo 13 poslancev. Za člana komisije je torej potrjen tudi predsednik SDS Janez Janša.

Za potrditev komisije je bila potrebna absolutna večina oziroma najmanj 46 glasov poslancev. Za predsednika komisije je tako potrjen poslanec SDS Branko Grims, za podpredsednika pa vodja poslancev NSi Matej Tonin. Člani komisije so poleg Janše še poslanec SMC Marjan Dolinšek, poslanec Desusa Benedikt Kopmajer, poslanka SMC Jasna Murgel, poslanec SD Matjaž Nemec, poslanec ZL Franc Trček in poslanec SDS Žan Mahnič.

Doslej je sicer imenovanje komisije vsakokrat padlo v vodo, ker se večina poslancev ni strinjala s članstvom Janše v njej, kar se je očitno spremenilo po odločitvah ustavnega sodišča. Slednje je namreč Janši – vsaj začasno – vrnilo poslanski mandat.

Mimogrede, Janša je med razpravo o tej točki dnevnega reda zapustil dvorano.

Deli s prijatelji