HUDI OČITKI

Komandir je spolno nadlegoval policistke?

Objavljeno 14. junij 2017 13.16 | Posodobljeno 14. junij 2017 13.17 | Piše: Gordana Stojiljković

Božidar Fekonja naj bi se kot vodja PP Domžale spravil na podrejene.

Na izletu v Sarajevu naj bi ji rekel, da ve, kakšne spodnje hlače nosi.

DOMŽALE – Ker naj bi svoje podrejene trpinčil, šikaniral, se jim posmehoval, ženskemu delu ekipe pa namenjal neprimerne opazke, se je na zatožni klopi znašel nekdanji komandir Policijske postaje (PP) Domžale Božidar Fekonja. Zdaj upokojencu obto- žni predlog specializiranega državnega tožilstva očita, da je med letom 2008 in septembrom 2014 kot komandir v službenih prostorih PP Domžale podrejene policiste in administratorke šikaniral, se jim posmehoval, jih poniževal, jim grozil z odpovedjo oziroma premestitvijo in jih spolno nadlegoval. Podrejeni naj bi se zato bali, da bodo izgubili službo, nekaj od njih je potrebovalo psihiatrično pomoč. Med domnevnimi žrtvami je tako pet policistk, tri administratorke in štirje policisti. Ker gre za zelo intimne izpovedi, njihovih imen ne bomo navajali.

Kako pa kaj ta mala?

Ena od policistk ga je po telefonu obvestila, da je njena hči zbolela, on pa jo je vprašal: »Kako pa kaj ta mala?« Ko mu je povedala, da mu je že odgovorila, je vprašanje ponovil, zato je sklepala, da namiguje na njen spolni organ. Užaljena in prizadeta je odložila telefon. Govoril ji je, da je nesposobna in ne bo nikoli napredovala, po njenih besedah je bil zajedljiv in nesramen, bala se je njegove bližine. Na službenem izletu v Savudriji naj bi se policistki v vodi med plavanjem šobil in ji govoril: »Pridi sem, pridi sem,« ona pa si je to razlagala tako, kot da jo želi poljubiti ali objeti. Bila je šokirana; ker se na njeno prošnjo ni umaknil, se je potopila v vodo in odplavala do obale. Leto pozneje, znova na službenem izletu, naj bi ji v gostilni v Piranu rekel, da »če mu pokaže pičko, ji bo zrihtal mobilno kriminalistično enoto.« Posmehovanja, kritiziranja, očitkov o predolgem bolniškem staležu je bila deležna še ena od policistk. Ta je zaradi stresa leta 2013 izgubila zavest, potrebovala je pomoč psihiatra, zaradi znakov depresije in strahu je bila približno pol leta na bolniški. Tudi policistka, ki mu očita, da ji ni omogočil, da bi se lahko pripravila za izpite na visoki policijski varnostni šoli, naj bi se ga zaradi njegovih opazk bala, pri njej je vzbudil občutek izigranosti, ponižanosti in prestrašenosti.

Klic v bolnišnico

Zaradi komandirjevih opazk je imela zdravstvene težave tudi ena od administratork. Na izletu v Sarajevu naj bi ji rekel, da ve, kakšne spodnje hlače nosi, komentiral naj bi napise na majicah, ki jih je nosila, na delovnem mestu pa naj bi z njo govoril s povišanim tonom. Poklical naj bi jo tudi v bolnišnico Golnik in jo po telefonu nadrl, da nima kaj hoditi na bolniško, če ni opravila dela. Spet drugi administratorki je poslal sms-sporočilo, da ima lepe ustnice in da ima skomine po njenem telesu, po hodnikih pa ji je kazal jezik in ji pošiljal poljubčke, jo vabil na zmenke. Tudi ko mu je rekla, naj neha, ni nič pomagalo. Na prvi dan leta 2013 naj bi ji v pisarni voščil novo leto tako, da jo je potegnil k sebi in zalizal. Spet drugič naj bi jo potegnil čez mizo in jo hotel poljubiti, ona pa mu je rekla, da noče imeti nič z njim. Od takrat naj bi jo nadiral, julija 2014 pa poskrbel, da so jo za pol leta premestili v drug kraj, in to brez njenega soglasja. Ko je ena od policistk prodala avto, je komandirja prosila za ugodnejši urnik dela. A ta naj bi ji odredil delo ob petih zjutraj, čeprav avtobusnih prevozov tako zgodaj ni, zato je morala na delo s kolesom ali peš. V začetku avgusta mu je poslala tri elektronska sporočila, v katerih je navedla, da se ji zaradi njegovega psihičnega pritiska cefrajo živci, napotena je bila tudi na psihološko pomoč v okviru PU Ljubljana. Domnevne nepravilnosti so na površje splavale leta 2014 v obliki anonimke, ki so jo prejeli v vodstvu ljubljanske policijske uprave. Nadzor ni odkril nepravilnosti, zato ga je specializiranemu tožilstvu prijavil eden od podrejenih. Fekonja očitke zanika.

Deli s prijatelji