PRIMERJAVA

Koliko za zemeljski plin po novem

Objavljeno 18. oktober 2012 12.56 | Posodobljeno 18. oktober 2012 00.27 | Piše: Tjaša Lampret

Cene so na trgu zemeljskega plina močno padle, nekateri ponudniki pa padanje cen obljubljajo tudi za prihodnje mesece.

LJUBLJANA – Potem ko je družba Gen-I z znatno nižjimi cenami plina sprožila malo revolucijo nižanja cen pri drugih dobaviteljih na trgu zemeljskega plina, so se začela pojavljati vprašanja, kolikšne dobičke so vsa ta leta kovali dobavitelji (očitno) precenjenega plina. V javnosti se pojavljajo tudi neenotna mnenja o tem, ali je za drastični padec cen plina zaslužen ruski dobavitelj Gazprom ali zgolj družba Gen-I.

'Krivca' za znižanje dva G-ja: Gazprom in Gen-I

Gospodarski minister Radovan Žerjav je sicer pred dnevi povedal, da je znižanje posledica pogajanj z Gazpromom glede vstopne cene plina za slovenski trg kot tudi konkurence na trgu. V prihodnje naj bi po Žerjavovem mnenju na ceno vplival tudi plinovod Južni tok. Robert Golob, ki je na čelu družbe Gen-I, pa ne verjame v zgodbo z Gazpromom. Kot je dejal za Delo, je Gazprom le izgovor za slovensko združbo plinarjev, da zdaj upravičujejo tako velike dobičke, kot so jih imeli lani.


Kaj sestavlja končno ceno za odjemalce zemeljskega plina?

Osnovni ceni zemeljskega plina je sicer treba prišteti še trošarino (0,02375  €/Sm3), takso CO2 (0,01800 €/Sm3) in prispevek (0,0005 €/Sm3).  Na dobljeno skupno ceno se nato obračuna še 20-odstotni DDV, to pa je tudi končna cena, ki jo plača odjemalec. 

 

Prosili eno, dobili drugo

Kakor koli že, dobavitelji so se na padec cen odzvali hitro in močno pocenili plin, ali jo bodo zaradi preteklih dobičkov odnesli brez finančnih posledic, pa bo kmalu pokazal čas. Za potrošnike je pač najpomembnejše, da so cene v teh kriznih časih padle.

Zbrali smo nekaj novih in znižanih cen kubičnega metra zemeljskega plina. Podjetja in družbe smo prosili, naj nam posredujejo cene plina z že vključenim DDV. Za ponudnike, ki nam želenih podatkov niso posredovali, smo osnovno ceno zemeljskega plin z vključenim 20-odstotnim DDV izračunali sami. Z vprašanjem smo se obrnili tudi na Adrioplin, ki velja za enega večjih dobaviteljev zemeljskega plina, a odgovora do današnjega dne nismo prejeli.

Pa poglejmo cene zemeljskega plina za gospodinjstva (osnovna cena ZP z vključenim DDV): 

  • Gen-I od prvega oktobra pa do konca leta zagotavljajo, da bo cena zemeljskega plina z DDV znašala 0,4319 EUR/Sm3.
  • Istrabenzu plini bo nova cena z DDV znašala 0,4798 EUR/Sm3, cena pa bo veljala od 1. novembra in predvidoma vso kurilno sezono, je v imenu družbe sporočil Miro Krašovec.   
  • Petrolova cena zemeljskega plina z DDV znaša 0,4776 EUR/Sm3. Zagotavljajo, da bo cena ostala nespremenjena do konca kurilne sezone (30. april 2013).
  • Drago Brdnik je v imenu Loške komunale sporočil, da cena zemeljskega plina za odjemalce od 1. oktobra znaša 0,4677 EUR/Sm3 z DDV.
  • Jeko-in, javno komunalno podjetje, d. o. o.: Cena zemeljskega plina za oktober letos z DDV znaša 0,5171 EUR/Sm3, družba pa se z dobaviteljem še pogaja za dodatno znižanje cene. 
  • Anton Krajnc, direktor JP Plinovod Sevnica, je sporočil, da cena plina v oktobru znaša 0,5692 EUR/m3 z DDV, cena plina od novembra letos do maja 2013 pa ostaja fiksna, in sicer 0,504 EUR/m3 z DDV
  • Jeseniški Plinstal še nadaljuje pogajanja z dobaviteljem, zato v prihodnje pričakujejo še višje znižanje cen, cena za oktober pa znaša 0,5171 EUR/Sm3.
     
  • Tudi Komunala Slovenj Gradec ima od 1. oktobra novo ceno zemeljskega plina, ki z DDV znaša 0,5027 EUR/Sm3
  • Plinarna Maribor: 0,4798 EUR/Sm3.
  • Po dostopnih podatkih Energetike Ljubljane cena zemeljskega plina znaša 0,4307 EUR/Sm3.
  • Energetika Celje: za odjem ZP od 501 do 4500 m3/leto: cene znaša 0,4782 EUR/Sm3.
  • Cena zemeljskega plina pri družbi Domplan trenutno znaša 0,5039 EUR/Sm3, za januar pa napovedujejo znižanje osnovne cene ZP, ki bo predvidoma znašala 0,4799 €/Sm3
  • Iz Komunalnega podjetja Velenje so sporočili, da znaša cena dobave zemeljskega plina z DDV, ki velja od 1. oktobra letos, 0,4766 EUR/Sm3. Obljubljajo pa, da bo cena s 1. novembrom nižja, saj se z dobaviteljem še dogovarjajo o višini cene dobave zemeljskega plina.
  • Koprski Mestni plinovodi od 1. oktobra letos prodajajo zemeljski plin po ceni 0,5268 EUR/Sm3.

 

Deli s prijatelji