LETNA ČLANARINA

Koliko za MasterCard? Cene se razlikujejo tudi za 50 odstotkov

Objavljeno 29. julij 2015 11.11 | Posodobljeno 29. julij 2015 11.10 | Piše: A. L.

Razlika med najcenejšo in najdražjo banko je natanko 50 odstotkov.

Plastični denar nas vleče v odvisnost, saj pri trgovanju izgubimo občutek za menjavo.

LJUBLJANA – Bralec nas je opozoril na velike razlike pri letni članarini za uporabnike kartice MasterCard pri različnih slovenskih bankah. Medtem ko sam plačuje dobrih 20 evrov vsako leto, je opazil, da je pri nekaterih bankah to nadomestilo tudi pol nižje. »To je dobro vedeti,« je povedal.

V 12 bankah in hranilnicah smo povprašali, koliko znaša letno nadomestilo (članarina) za omenjeno kartico pri njih. Spodaj objavljamo odgovore bank, od katerih smo do objave članka prejeli odgovore. Nesporna ugotovitev je, da najnižje nadomestilo zaračuna Delavska hranilnica. Potrebna pa je previdnost, nekatere banke namreč v bančnih paketih ponujajo MasterCard kartico brez letnega nadomestila. Kaj se vam bolj izplača, boste morali preračunati sami.


NLB

»Letna članarina za NLB klasično MasterCard ali Visa kartico pri plačevanju letne porabe prek direktne bremenitve znaša 21,50 evra.

Oblikovanje cen storitev je poslovna politika posamezne banke. Osnovno izhodišče za oblikovanje nadomestila so stroški, ki jih ima banka z zagotavljanjem storitve, ki je predmet zaračunavanja. Cen konkurenčnih bank pa ne moremo komentirati.«


SKB banka

»V banki SKB imamo v ponudbi MasterCard kartice z odloženim plačilom, in sicer strankam nudimo klasično MasterCard kartico kot tudi Zlato MasterCard kartico.

Višina mesečne članarine je odvisna od vrste MasterCard kartice ter od načina plačila. Strošek zaračunamo v skladu z veljavnim cenikom banke:

Klasična MasterCard kartica

Mesečna članarina:
– poravnavanje obveznosti z direktno obremenitvijo SKB banke – 2 evra
– poravnavanje obveznosti z direktno obremenitvijo SKB banke za študente – 1 evro

Letna članarina:
– poravnavanje obveznosti s posebno položnico ali z direktno obremenitvijo druge banke – 48 evrov


Sberbank

»Cena je bila določena na osnovi delnega pokrivanja stroškov kartičnega poslovanja iz naslova članarine.«

Kartica ACTIVA MasterCard (letna članarina):

– članarina za imetnika: 20 evrov
– članarina za študenta: 12,50 evra
– članarina za imetnika zlate plačilne kartice: 60 evrov


Hypo Alpe-Adria-Bank

»V Hypo banki znaša letno nadomestilo za uporabo klasične MasterCard plačilne kartice 21 evrov, letno nadomestilo za zlato MasterCard kartico zanaša 55 evrov.

V Hypo banki imamo oblikovane različne osebne bančne pakete (E, Plus, TOP), ki že vključujejo eno izmed MasterCard kartic. Uporabnik za nabor vseh storitev znotraj paketa plačuje enotno mesečno nadomestilo. Uporabnik paketa je tako brez letnega nadomestila za MasterCard kartico.

Nadomestilo za kartico določimo na podlagi stroškov izdelave plastike, administrativnih stroškov banke, stroškov zavarovanja imetnika kartice itd.

Pri primerjavi cen je potrebno primerjati tudi celotno funkcionalnost kartic oz. storitve, ki jih lahko koristite kot uporabnik kartice.

Vsi uporabniki Hypo MasterCard kartic imajo brezplačno zavarovanje za delno in trajno invalidnost ter nezgodno smrt. 

Uporabniki zlate MasterCard kartice imajo dodatno vključeno še zavarovanje za potovanja v tujini z asistenco, ki krije stroške: nujne oskrbe, prevoz v bolnišnico v državo prebivališča, nujne dostave zdravil, prevoz posmrtnih ostankov v domovino, vrnitev mladoletnih oseb v domovino, prevoz sorodnikov v domovino, pravne pomoči, zamude prtljage, nadaljevanje potovanja, civilne odgovornosti.

Vsi uporabniki Hypo MasterCard kartic so vključeni v Hypo Klub, v okviru katerega za vsak porabljen evro s Hypo MasterCard kartico prejmejo 1 točko zvestobe. Zbrane točke lahko koristijo za ugodnosti pri partnerjih kluba ali ugodnejše pogoje pri storitvah Hypo Alpe Adria ali praktično darilo.«


Delavska hranilnica

»Letno nadomestilo znaša 12,50 evra.

Ceno smo določili ob uvedbi produkta leta 2007 in je do danes nismo podražili.«


Abanka

»Letna članarina za klasično kartico MasterCard (za fizične osebe) znaša 18 evrov. Na višino članarine vplivajo stroški, ki jih ima banka z izdelavo in s pošiljanjem kartic ter drugi stroški, ki jih ima banka iz naslova izdajateljstva do kartičnega sistema (MasterCarda). Letna članarina tako zajema izdelavo in pošiljanje kartice ob naročilu (sklenitvi pogodbe) in ob poteku veljavnosti kartice. Poleg tega so uporabniki Abančne MasterCard kartice tudi nezgodno zavarovani za primer smrti in trajne invalidnosti. Oblikovanje in višine nadomestil drugih bank ne moremo komentirati.«


UniCredit Banka Slovenija

»Letna članarina za klasično MasterCard kartico znaša 25 evrov, letna članarina za zlato MasterCard kartico, ki omogoča višji limit porabe, znaša 55 evrov.

V banki so občasno na voljo tudi promocijske akcije, kjer strankam ponujamo kartice za eno leto brez plačila članarine. Trenutno je kartica MasterCard prvo leto brezplačna za nove stranke v sklopu bančnega paketa Elitni Komfortni, s čimer obenem pridobijo še kupon za nakup iPhone 6 po ekskluzivni ceni.«


Deželna banka Slovenije

»Deželna banka Slovenije izdaja plačilno kartico Activa MasterCard z odloženim plačilom. Letna članarina za uporabo plačilne kartice Activa MasterCard znaša 16,30 evra.

Ker gre v tem primeru za posebno vrsto produkta, se v sklopu letne  članarine upoštevajo vsa tista nadomestila, ki se upoštevajo pri vodenju posameznega produkta: otvoritev in vodenje računa (kartičnega računa), naročilo in obdelava kartice, procesiranje prometa, izdelava izpiskov, avtorizacije transakcij, stroški kartične sheme ipd.«

 

Deli s prijatelji