PATRIA

Koliko varnostnikov za Janšo?

Objavljeno 15. julij 2013 13.44 | Posodobljeno 15. julij 2013 13.39 | Piše: T. L.

Pojavile so se informacije o obsežnejšem varovanju Janeza Janše, ki naj bi ga mimo ustaljenih postopkov odredil kar Stanislav Veniger.

LJUBLJANA – Dan izreka sodbe v primeru Patria se je tako ali drugače zapisal v spomin gorečih zagovornikov ali nasprotnikov nekdanjega premierja Janeza Janše. Že nekaj dni po izreku pa je še enkrat zavrelo: v javnosti so se pojavile prve neuradne informacije, da je bil kršen postopek pri varovanju Janše in da naj bi obsežnejše varovanje nekdanjega predsednika vlade mimo ustaljenih postopkov odredil kar generalni direktor policije Stanislav Veniger. Anonimna prijava na to temo je romala tudi na Klemenčičevo Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK), na časniku Delo pa so skušali informacije preveriti.

KPK: Prijava brez resnega suma 

Pisec anonimne prijave je sporočil, da naj bi bilo Janšo varovalo dvakrat več policistov specialistov – varnostnikov centra za varovanje in zaščito (CVZ), kar da si je z zlorabo svojega vpliva uredil nekdanji premier. Neuradne informacije, ki so jih pridobili na Delu, ko so preverili navedbe, so kazale še na možnost, da je varovanje mimo veljavnih notranjih postopkov pri varovanju pomembnih oseb v državi odredil Veniger. 

Preverjanje pri direktoratu za policijo in druge varnostne naloge, ki deluje v okviru MNZ, ni obrodilo sadov: za časnik so odgovorili, da je direktorat obravnaval zahtevo KPK, ki naj bi bil prejel prijavo o sumu koruptivnega ravnanja generalnega direktorja policije. Na direktoratu so ugotovili, da je imela policija za varovanje ustrezno pravno podlago, varovanje pa je izvedla v obsegu, ki ga opredeljujejo interni akti. Ugotovitve so pod oznako zaupnosti posredovali KPK, kjer pravijo, da ugotovitve kažejo, da navedbe v prijavi ne dajejo podlage za resen sum kršitve iz pristojnosti komisije ali kršitev predpisov iz pristojnosti drugih organov. Komisija zato prijave ni sprejela v obravnavo.

Na sporne datume so na omenjenem kraju delali

Na policiji so na vprašanja časnika sporočili le, da »generalni direktor pri tem varovanju ni imel nikakršne vloge«. So pa potrdili, »da je 3. in 5. junija 2013 določeno število policistov centra za varovanje in zaščito na območju, ki ga omenjate, izvajalo naloge varovanja določene varovane osebe«.

Na policijo so na časniku naslovili dodatno vprašanje (ali je bila izdelana ocena ogroženosti varovane osebe) in izvedeli, da je bila ta ocena izdelana ter da je varovani podatek. Na podlagi ocene škodljivih posledic je označena s stopnjo interno, zaradi česar vsebine policija ne more razkriti javnosti.

Janšo je baje varovalo devet varnostnikov

Na časniku tudi niso prišli do strokovnega pojasnila CVZ, zakaj so varovani osebi dvakrat dovolili odhod s sodišča pri sprednjih vratih v množico ljudi ob dejstvu, da se je pred sodiščem zbralo tudi veliko ljudi, nenaklonjenih varovani osebi, in zakaj ga iz stavbe niso odpeljali po drugi poti. Janšo naj bi po podatkih Dela varovalo devet varnostnikov. 

Vlada Janeza Janše je le nekaj dni pred zamenjavo ministrskega kabineta spremenila uredbo o varovanju: Pahorjeva uredba iz leta 2010 je namreč določala, da se varovanje bivšega premierja izvaja še tri mesece in se lahko izjemoma podaljša, če sta ogrožena življenje ali osebna varnost. Janševa uredba je to obdobje sicer skrajšala s treh na en mesec, vendar dodala 11 mesecev po sicer nižji stopnji varovanja, kot jo uživa premier.

Deli s prijatelji