APRILSKE SEJNINE

Koliko so v žep pospravili državni svetniki

Objavljeno 01. junij 2013 14.34 | Posodobljeno 01. junij 2013 14.34 | Piše: STA, T. L.

Ukinili so službo DS za odnose z javnostjo, promocijo in protokol, njene naloge pa prenesli na zunanjega izvajalca, ki bo v dveh letih stal od 40.000 do 130.000 evrov.

Franc Kangler na prvi seji državnega sveta v novem mandatu.

LJUBLJANA – Državnim svetnikom so izplačali prve sejnine v tem mandatu. Za aprilsko delo so 39 državnim svetnikom izplačali 18.850,71 evra neto oziroma 24.323,50 evra bruto. Najvišji znesek, dobrih 1000 evrov bruto, sta prejela Dušan Semolič, predsednik ZSSS, in Jernej Verbič, župan Postojne. Za april pa izplačila nista prejela Boris Popovič in Tomaž Horvat.

Semolič se je odpovedal 200 evrom

Semolič je za april prejel 802,92 evra neto oz. 1036,03 evra bruto. Ob tem so v državnem svetu (DS) pojasnili, da se je želel Semolič odpovedati izplačilu 200 evrov neto oz. 258,07 bruto, kar je sporočil finančno-kadrovski službi. Ker so bila izplačila za opravljeno delo državnih svetnikov za april že obračunana, mu bodo omenjeni znesek po navedbah DS odšteli od izplačila za maj.

Janvit Golob je prejel 990 evrov bruto (768,02 evra neto), 923,99 evra bruto ali 716,09 evra neto Darja Kuzmanič Korja, Zoran Božič pa 901,37 evra bruto (698,56 neto). Na koncu lestvice je pristal nekdanji mariborski župan Franc Kangler s 184,52 evra bruto (143,00 evra neto), 224,08 evra bruto (173,66 neto) pa je v žep pospravil Metod Ropret.

Državni svetniki so sicer decembra lani na podlagi poziva računskega sodišča sklenili podati pobudo državnemu zboru (DZ) za sprejetje spremembe zakona o funkcionarjih v državnih organih, s katero bi uredili problematiko plačila za opravljanje njihove funkcije. Do ureditve vprašanja so bili tako upravičeni le do povračil stroškov v zvezi z opravljanjem funkcije, ne pa tudi do sejnin. Petkovo izplačilo za opravljeno delo državnih svetnikov je tako prvo izplačilo sejnin v tem mandatu DS.

V začetku marca je namreč DZ sprejel novelo zakona o funkcionarjih v državnih organih, po kateri lahko državni svetniki prejemajo mesečno plačilo največ v višini tretjine osnovne plače predsednika DS, kar je 1737 evrov bruto. Kot so pojasnili v DS, je lani povprečna mesečna sejnina znašala 1115 evrov bruto in tudi letos bo v okviru proračunskih omejitev. DS pa je na podlagi novele še isti mesec sprejel sklep o pogojih za izplačevanje plačil za opravljanje funkcije podpredsednika in člana DS. S sklepom so določili način in obseg izplačila za udeležbo na sejah glede na funkcijo in glede na delovno telo. Predvideno je, da bo podpredsednik DS za udeležbo na seji prejel 171,60 evra neto, član DS pa 143 evrov neto.

Poskrbeli so zase: izplačali si bodo pavšal

V maju so svetniki sklep dopolnili tako, da predvideva izplačilo pavšala 500 evrov bruto. Stalni del plačila za delo z volilno bazo bo prvič upoštevan pri izplačilu za maj, in to v sorazmernem delu, glede na to, da je nova ureditev stopila v veljavo s 15. majem, so pojasnili v DS. Izplačila za maj bodo državni svetniki prejeli 28. junija.

»Izplačilo pavšalnega zneska je neprimerno«

Uvedbi pavšala je na seji DS nasprotovala interesna skupina delojemalcev. Kot so zapisali, je interesna skupina zahtevala tudi umik točke z dnevnega reda, vodja interesne skupine delojemalcev Semolič pa je na prejšnjih sestankih nasprotoval izplačevanju pavšalnega zneska državnim svetnikom. Interesna skupina delojemalcev meni, da je izplačilo pavšalnega zneska neprimerno glede na situacijo v državi, saj se v javnem sektorju plače znižujejo, znižujejo se socialni transferji in nadomestila za brezposelne.

Razsipno: ukinili svojo službo in najeli zunanjega izvajalca ...

DS pa je pripravil še nekaj novosti. Z današnjim dnem je ukinil službo DS za odnose z javnostjo, promocijo in protokol, njene naloge pa z javnim razpisom prenesel na zunanjega izvajalca, za katerega naj bi po oceni v dveh letih odštel od 40.000 do 130.000 evrov. Hkrati uvaja mesto vodje kabineta predsednika DS.

Kot so pojasnili v DS, vse tri uslužbenke, ki so trenutno zaposlene v službi DS za odnose z javnostjo (zanje je DS lani namenil dobrih 116.000 evrov), ostajajo zaposlene v DS, s tem da bo ena opravljala dosedanje naloge, dve pa bosta premeščeni na druge.

Tako bo zunanji izvajalec, ki ga namerava DS najeti prek razpisa, za DS dodaten strošek. Kolikšen bo ta, v DS še ne vedo, saj je odvisen od stroška pogodbe, ki bo sklenjena. Razpis sicer poteče 5. junija, vrednost pogodbe pa v DS ocenjujejo na znesek med 40.000 in 130.000 evri.

... in uvedli še novo delovno mesto

Dodaten strošek za DS bo v prihodnje tudi vodja kabineta predsednika DS, to delovno mesto pa je DS s sistematizacijo uvedel aprila 2013. Kabinet predsednika DS je bil sicer oblikovan z reorganizacijo službe DS leta 2008, ko se je pisarna za potrebe predsednika in podpredsednika preimenovala v kabinet predsednika DS. Vodja kabineta predsednika DS naj bi bil zaposlen za določen čas za čas mandata predsednika DS in vezan na njegovo osebno zaupanje. Njegova mesečna bruto plača bo dobrih 1850 evrov.

Naj bi pa DS v prihodnje privarčeval s tem, da bo konec leta v pokoj odšla ena izmed uslužbenk, ki je ne bodo nadomestili z novo. Prav tako je konec lanskega leta odšel v pokoj eden izmed uslužbencev, ki ga prav tako niso nadomestili z novim. V DS tudi poudarjajo, da najemanje zunanjega izvajalca in uvajanje novega delovnega mesta ne bo pomenilo, da bo DS iz proračuna dobil več sredstev, ampak bodo sredstva zagotovili z notranjimi premestitvami.

Deli s prijatelji