HUMANITARNOST

Koliko si bodo poslanci odtrgali od plače za poplavljence?

Objavljeno 13. november 2012 17.50 | Posodobljeno 13. november 2012 17.50 | Piše: T. L., STA

Kako radodarno bodo denarnice odprli poslanci, bomo spremljali tudi pri Slovenskih novicah.

LJUBLJANA – Poslanci se lahko do konca tedna odločijo, koliko svoje plače želijo kot prostovoljni prispevek nameniti prizadetim v nedavnih poplavah (če sploh). Generalna sekretarka DZ Mojca Prelesnik je namreč v skladu z dogovorom na ponedeljkovi seji kolegija predsednika DZ danes poslanskim skupinam poslala obrazce za odtegljaj pri plači.

Kako radodarno bodo denarnice odprli poslanci, bomo spremljali tudi pri Slovenskih novicah.

Z izpolnitvijo pripravljenega obrazca za odtegljaj pri plači se lahko poslanci odločijo, kolikšen neto znesek bodo prispevali in komu ga bodo namenili. »Odločitev ni dolžnost oziroma obveznost poslancev, to je stvar njihove pripravljenosti. Niti ni določen znesek, koliko denarja naj posamezen poslanec donira v te namene, ampak je to prepuščeno odločitvi in svobodni volji posameznega poslanca,« je pojasnila Prelesnikova.

Konec tedna bo znano, kdo je radodaren

Pobudo za pomoč poslancev prizadetim v poplavah, ki so jo sprejeli na kolegiju, je sicer podal poslanec NSi Jožef Horvat. Po navedbah na spletni strani NSi je predlagal, da bi poslanci za pomoč namenili vsaj pet odstotkov svoje neto plače.

Koliko poslancev se bo odločilo darovati del svoje plače in kolikšen bo skupni znesek sredstev pomoči, bo znano konec tedna, saj izpolnjene obrazce na finančno-računovodskem oddelku DZ po besedah Prelesnikove pričakujejo do petka do 14. ure.

Predsednik DZ Gregor Virant je na kolegiju sicer dejal, da so pobudo poslanca v DZ sprejeli kot izredno pozitivno in lepo gesto.

Deli s prijatelji