(NE)UDELEŽBA

Koliko neopravičenih izostankov si je nabral Janša

Objavljeno 23. januar 2013 15.06 | Posodobljeno 23. januar 2013 15.06 | Piše: T. L.

V prejšnjem mandatu DZ je vodja tedanje opozicije neopravičeno manjkal pri polovici glasovanj, kjer se prisotnost sploh preverja.

Janez Janša.

LJUBLJANA – Redko se v medijih pojavlja podatek, kako redno poslanci izpolnjujejo svoje delovne obveznosti in se udeležujejo zasedanj delovnih teles, saj se njihova prisotnost na seji preverja le redko. Ob današnji stavki javnega sektorja so v časniku Finance preverili, koliko neopravičenih izostankov so si v preteklem mandatu privoščili naši nekateri politiki.

Polovično prisoten

Kot pišejo, se neopravičena odsotnost na plenarnih sejah ugotavlja le, če pride do prekinitve seje ob tretjem ugotavljanju navzočnosti zaradi nesklepčnosti. Običajno se ob drugi nesklepčnosti glasovanje preloži, a štirikrat v mandatu 2008–2011 so bili na seji tudi ob tretjem glasovanju nesklepčni. In prav v teh primerih se je ugotavljalo, kdo je neopravičeno manjkal.

Predsednik SDS in aktualni premier Janez Janša, ki je bil tedaj opozicijski poslanec, je neopravičeno izostal dvakrat, ugotavljajo v časniku. V obeh primerih pa opozicijskega prvaka ni bilo na izredni seji: na prvi leta 2009 so odločali o proračunu, na drugi leta 2010 pa o razpisu zakonodajnega referenduma o RTV Slovenija. 

Janša v družbi Luke Jurija in Toneta Ropa

Janši so tako kot drugim poslancem, ki so neopravičeno manjkali, odtegnili del plače, regresa za prehrano in prevoza na delo. Po dvakrat sta tako kot Janša neopravičeno manjkala Luka Juri (SD) in Tone Rop (SD), medtem ko je Branko Grims (SDS) neopravičeno manjkal trikrat.

Deli s prijatelji