ODPRAVNINE

Koliko nas je stala vladna reorganizacija

Objavljeno 22. junij 2012 13.37 | Posodobljeno 22. junij 2012 13.37 | Piše: T. L., STA

Odpravnine zaradi reorganizacije državo do zdaj stale več kot 133.000 evrov.

Pravosodni minister Pličanič in notranji Gorenak sta najbrž klepetala o tem, kdo bo vladal tožilstvu.

LJUBLJANA – Zaradi združevanja ministrstev, ukinjanja vladnih služb, uradov in direktoratov je bilo po podatkih urada vlade za komuniciranje (Ukom) doslej znotraj organov ali v druge organe državne uprave premeščeno 118 javnih uslužbencev, delovno razmerje pa je prenehalo 13 uslužbencem. Odpravnine so državo doslej stale 133.352 evrov, so povedali na Ukomu.

Kot pojasnjujejo, gre za posledico novel zakonov o državni upravi in o vladi, ki sta na novo opredelili ministrstva in njihova delovna področja. Prišlo je do združitve nekaterih ministrstev ter ukinitve več vladnih služb in uradov, katerih delovna področja oz. naloge se po novem opravljajo v okviru ministrstev. V notranjeorganizacijskih strukturah ministrstev so bili ukinjeni številni direktorati, zaradi česar je bilo več direktorjem direktoratov torej zaradi ukinitve delovnega mesta prekinjeno delovno razmerje. Ponekod je bilo zmanjšano tudi število notranjih organizacijskih enot.

Največ odpravnin izplačali na ministrstvu za kmetijstvo in okolje

Zaradi prenehanja delovnega razmerja iz omenjenih razlogov so v ministrstvih izplačali odpravnine sedmim uslužbencem v skupni višini 133.352,49 evra. V večini primerov je šlo za odpravnine direktorjem direktoratov, ki jim je zaradi ukinitve direktoratov prenehal mandat.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je bila izplačana ena odpravnina, in sicer v znesku 43.952,35 evrov. Na ministrstvu za zunanje zadeve so uslužbencu, ki mu je zaradi ukinitve delovnega mesta prenehalo delovno razmerje, izplačali odpravnino v višini 4366 evrov.

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je direktorjema, ki jima je prenehalo delovno razmerje, izplačalo odpravnino v višini ene petine povprečne mesečne bruto plače, kot sta jo prejemala do razrešitve, za vsak polni mesec, ki je ostal do izteka dobe imenovanja na položaj. Skupni znesek odpravnin je bil 68.426 evrov in je v celoti izplačan.

Delovno razmerje je prenehalo trem uslužbencem ministrstvo za infrastrukturo in prostor, in sicer dvema direktorjema direktoratov in enemu predstojniku inšpektorata. Izplačane so bile odpravnine v znesku 16.608,14 evra.

Kot so še pojasnili na Ukomu, je podlaga za izplačilo odpravnin v 83. členu zakona o javnih uslužbencih. Ta med drugim določa, da ima uradnik, ki mu preneha položaj zaradi ukinitve delovnega mesta, pa pred imenovanjem na položaj ni imel statusa uradnika, pravico do odpravnine v višini ene petine povprečne mesečne bruto plače, kot jo je prejemal do razrešitve, za vsak polni mesec, ki je ostal do izteka dobe imenovanja na položaj. Če pa je bil že prej uradnik in zanj primernega delovnega mesta zdaj ni, mu pripada odpravnina v skladu s predpisi, ki urejajo delovna razmerja.

Komisija za pritožbe iz delovnega razmerja obravnavala sedem pritožb

Na Ukomu so še pojasnili, da je komisija za pritožbe iz delovnega razmerja pri vladi v zvezi z reorganizacijo državne uprave do danes obravnavala sedem pritožb, ki so se pretežno nanašale na ureditev pravic javnih uslužbencev po prenehanju položaja. Komisija je v štirih primerih pritožbe kot neutemeljene zavrnila, v treh primerih pa je pritožbam javnih uslužbencev ugodila.

Navajajo tudi, da po podatkih, s katerimi razpolagajo ministrstva, ni bila vložena nobena tožba zaradi odpovedi pogodbe po reorganizaciji državne uprave.

Ob tem na Ukomu poudarjajo, da je to šele prva faza potrebne reorganizacije. Trenutno v ministrstvih potekajo analize delovnih mest in delovnih procesov, ki bodo zaključene predvidoma do konca junija. Obenem je vlada ministrstvom naložila, da najkasneje do 30. junija v obravnavo predložijo vse potrebne predloge zakonov, po njihovi uveljavitvi pa tudi vse predloge podzakonskih aktov, »s katerimi se bodo lahko izvedli vsi potrebni ukrepi za racionalizacijo organizacijske strukture javnega sektorja in zmanjšanje stroškov poslovanja državne uprave«. Uveljavitev nove ureditve v širšem javnem sektorju pa bi se zagotovila s 1. januarjem 2013.
 

Deli s prijatelji