SPREMEMBE

Koliko je vredna beseda SLS v koaliciji?

Objavljeno 04. julij 2012 09.43 | Posodobljeno 04. julij 2012 09.43 | Piše: T. L., STA

Stranka SLS v nasprotju s koalicijskimi partnerji SDS, DL, Desus in NSi ne podpira ukinitve državnega sveta.

Gregor Virant, Državljanska list Gregorja Viranta, in Radovan Žerjav, SLS.

LJUBLJANA – Ustavna komisija državnega zbora (DZ) bo danes nadaljevala razpravo o predlaganih ustavnih spremembah. Seznanila se bo s predlogom Pozitivne Slovenije (PZ) za reorganizacijo državnega sveta (DS) in mnenjem strokovne skupine glede pobude za skrajšanje postopka oblikovanja vlade.

Ustavna komisija bo tako nadaljevala razpravo o predlaganih spremembah, s katerimi želijo predlagatelji, poslanci SDS, DL, Desusa in NSi, ukiniti DS. Prepričani so namreč, da bi s tem poenostavili politični sistem in tudi prihranili.

PS s svojim predlogom reorganizacije

Takšen predlog pa ne uživa podpore koalicijskega SLS in opozicijskih PS in SD. Na zadnji seji je sicer ustavna komisija razpravo o morebitnem začetku postopka spremembe ustave prekinila, saj so v PS napovedali, da bodo pripravili svoj predlog. V njem predlagajo reorganizacijo DS, in sicer tako, da bi DS po novem sestavljalo 33 članov, predstavnikov lokalnih skupnosti. Uvedli bi tudi t. i. četrto branje zakonov, državnim svetnikom pa tudi odvzeli nekatere pristojnosti.

O tem, kateri izmed predlogov uživa več podpore, bodo tako danes razpravljali člani ustavne komisije.

Za krajši postopek imenovanja vlade

Čaka pa jih tudi nadaljevanje razprave o predlaganih ustavnih spremembah, s katerimi poslanci SDS želijo skrajšati postopek oblikovanja vlade. Komisija se bo seznanila z mnenjem strokovne skupine glede predlaganih sprememb.

Strokovna skupina meni, da so prizadevanja za skrajšanje časa oblikovanja vlade ustavnopravno upravičena. Po njeni oceni je prednost predlagane rešitve, da poskuša hitrejše oblikovanje vlade doseči z relativno omejenimi posegi v ustavo glede sistema delitve oblasti, čeprav dodatno krepi položaj vlade. Strokovna skupina pa se ne strinja s predlogom, da bi predsednik vlade lahko sam menjal tretjino ministrov.
 

Deli s prijatelji