DAVKI

Koliko je kdo prispeval v proračune

Objavljeno 25. oktober 2013 19.35 | Posodobljeno 25. oktober 2013 19.35 | Piše: T. L.

V proračun se največ nateče iz trošarin, letos je namreč carinska uprava v proračune države in občin vplačala skoraj 1,87 milijarde evrov neto.

Evri, ki odtekajo. Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – V prvih devetih mesecih leta 2013 je Carinska uprava RS (Curs) v proračune države in občin vplačala skoraj 1,87 milijarde evrov neto, kar je 3 odstotke več v primerjavi z enakim obdobjem lani. Curs je v državni proračun toliko vplačal od trošarin, davka na dodano vrednost od uvoženega blaga, okoljskih dajatev, carin in ostalih dajatev. Najvišji porast glede na enako obdobje lani je pri okoljskih dajatvah za onesnaževanje zraka z emisijo CO2, in sicer je v primerjavi z lanskim letom uprava pobrala 3-krat več okoljske dajatve za onesnaževanje zraka z emisijo CO2 od tekočih goriv (70,3 milijona evrov).

Največ v proračun prinesejo trošarine

V proračun se največ nateče od trošarin. V prvih devetih mesecih letos je Curs pobral 1,11 milijarde evrov trošarin, kar je za 3 odstotke več kot v enakem obdobju lani. Znesek davka na dodano vrednost od uvoženega blaga ostaja na lanskoletni ravni; v državni proračun je bilo letos vplačano 579 milijona evrov.

Preberite poročilo o pobranih javnofinančnih prihodkih za obdobje januar do september 2013 v celoti.

 

Nekaj manj za proračun EU

Carinske dajatve (carine, izravnalne in protidampinške dajatve) so izvirni prihodek EU in se štejejo za tradicionalna lastna sredstva EU. Od teh dajatev zadrži država članica 25 odstotkov za stroške pobiranja, 75 odstotkov pa se prek državnega proračuna vplača v proračun EU. Znesek tradicionalnih lastnih sredstev, ki jih je Slovenija od januarja do septembra letos vplačala v proračun EU, je 44,5 milijona evrov, kar je nekoliko manj kot v enakem obdobju lani.

Curs je pristojen tudi za pobiranje dveh okoljskih dajatev, ki sta prihodek občinskih proračunov. To sta okoljska dajatev zaradi onesnaževanja okolja zaradi odvajanja odpadnih voda in okoljska dajatev zaradi onesnaževanja okolja zaradi odlaganja odpadkov na odlagališčih. V letošnjih prvih devetih mesecih je znesek neto vplačil v občinske proračune 23,3 milijona evrov.

Poleg vplačil v javnofinančne blagajne je carinska uprava za druge predlagatelje izvršb izterjala 18,2 milijona evrov, kar je 3-krat več kot v enakem obdobju lani. 

Deli s prijatelji