INFORMATIVNO

Koliko davka na nepremičnine boste plačali, izveste do 1. februarja

Objavljeno 09. december 2013 15.36 | Posodobljeno 09. december 2013 15.49 | Piše: T. L.

»Lastniki naj skušajo čim prej urediti svoje podatke, naj ne čakajo na informativne izračune, ki jih bodo prejeli do 1. februarja prihodnje leto.«

Zelo pomembno je, da stanovanje ob ogledu pravilno osvetlite

LJUBLJANA – S 1. januarjem začne veljati zakon o davku na nepremičnine. Geodetska uprava Republike Slovenije (Gurs) bo do 1. februarja 2014 posredovala vsem lastnikom nepremičnin obvestila s podatki o nepremičninah, posplošeni tržni vrednosti, davčnih stopnjah in na podlagi tega informativno izračunanem davku na nepremičnine.

Lastniki morajo preveriti pravilnost vpisanih podatkov pri svojih nepremičninah, in če ti ne izražajo dejanskega stanja, podatke spremeniti. Podatke lahko preverijo prek osebnega ali javnega vpogleda na spletni strani http://www.e-prostor.gov.si ali pridobijo izpis v geodetskih pisarnah. Do 1. februarja 2014 bodo lastniki prejeli obvestilo z vsemi evidentiranimi podatki v registru.

Lastniki lahko sicer podatke urejajo že zdaj, nujno pa morajo lastniki podatke uskladiti z dejanskim stanjem po prejemu obvestil o podatkih o nepremičninah s pripisanim informativnim izračunom davka. Davek bo odmerjen na presečni datum 1. april 2014. Rok za prijavo najemnih poslov se podaljšuje do 31. marca 2014. 


Ne čakajte do zadnjega!

Pomembni datumi do izdaje odločb o odmeri davka na nepremičnine:

• 1. 2. 2014 – Geodetska uprava RS izda obvestila o podatkih o nepremičninah s pripisanim informativnim izračunom davka.
• Do 31. 3. 2014 lahko lastniki nepremičnin spreminjajo podatke pri nepremičninah, ki ne izražajo dejanskega stanja.
• 1. 4. 2014 – je presečni datum za podatke, ki jih Geodetska uprava RS posreduje Davčni upravi RS, ta pa jih uporabi za izračun davka in izdajo odločb o odmeri davka na nepremičnine.

Geodetska uprava RS priporoča, da podatke preverite in uskladite čim prej, saj v teh primerih ni dobro čakati zadnjih rokov. V primeru nejasnosti ali tedaj, če informativnega izračuna ne bi prejeli do navedenega datuma, se lahko obrnete tudi na najbližjo geodetsko pisarno.
 

Podatke lahko spremenijo po spletu

Lastniki lahko po spletu spreminjajo podatke s pomočjo spletne aplikacije »Spreminjanje podatkov registra nepremičnin«, dosegljive na istem spletnem naslovu, in uporabo gesla iz obvestil o poizkusnem izračunu vrednosti nepremičnin v letu 2010, sporočajo iz Gursa. Če gesla nimajo več, ga lahko ponovno pridobijo pri Gursu. Podatke lahko spremenijo z obiskom geodetske pisarne. 

Lastniki naj uredijo svoje podatke

»Lastniki naj skušajo čim prej urediti svoje podatke, naj ne čakajo na informativne izračune, ki jih bodo prejeli do 1. februarja prihodnje leto,« je na novinarski konferenci povedal vodja Gursa Aleš Seliškar, poroča STA. Dodal je, da je sicer časa dovolj, načrtujejo pa tudi možnost naročanja za termin v pisarnah geodetske uprave in tudi na upravnih enotah. Gurs bo poleg tega sproti na spletu objavljal navodila za ureditev podatkov.

Seliškar predlaga tudi, da lastniki pravočasno začnejo postopke za ureditev podatkov v drugih evidencah, kot je pravilen vpis lastništva v zemljiško knjigo (med drugim tudi, ali je pravilna matična številka), vpis osebne služnosti in pravilna prijava bivališča na upravni enoti (s prijavo na številko stanovanja, ne le hišno številko).


Plačilo davka na obroke

Zakon omogoča obročno plačevanje davčne obveznosti, in sicer je število obrokov za fizične osebe odvisno od višine davka:
• do 50 evrov v enem obroku,
• od 50 evrov do 200 evrov v dveh obrokih,
• od 200 evrov do 400 evrov v treh obrokih,
• nad 400 evrov v štirih obrokih.

Davčni zavezanci (fizične osebe) plačajo davek v največ štirih zaporednih obrokih, in sicer: 
• 1. obrok – 20. 6. 2014
• 2. obrok – 20. 8. 2014
• 3. obrok – 20. 10. 2014
• 4. obrok – 20. 12. 2014

 

Spremembe so še možne

Predvidene so tudi spremembe zakona o množičnem vrednotenju, in sicer bo v primerih posebnih okoliščin mogoča določitev vrednosti nepremičnine z individualno cenitvijo. Kot je povedal direktor urada za nepremičnine Dušan Mitrović, bo predlog v medresorskem usklajevanju naslednji teden. Podrobnosti še niso znane, bodo pa predvidoma te posebne okoliščine (npr. konstrukcijske napake, požari) presojale posebne strokovne komisije, še poroča STA.

Gurs tudi podaljšuje rok za prijavo najemnih poslov v evidenco trga nepremičnin s 15. decembra do 31. marca 2014. Gre namreč za zelo velik pripad zadev in jih do sprva postavljenega datuma ne bodo mogli obdelati, je pojasnil Mitrović. Gurs zato dopušča tudi možnost, da ti podatki (ki npr. vplivajo na to, da je stanovanje obdavčeno po »rezidenčni« davčni stopnji 0,15 odstotka), še ne bodo urejeni v vseh informativnih izračunih, se bo pa to uredilo pozneje v davčnem postopku.

Deli s prijatelji