POTRJENO

Koliko bomo plačali varčevalcem LB

Objavljeno 29. maj 2015 00.39 | Posodobljeno 29. maj 2015 00.39 | Piše: T. L.

Sprejem zakona bo imel finančne posledice v ocenjeni višini 385 milijonov evrov, od kod bo vlada naslednji dve leti denar vzela, pa še ne ve.

V primerjavi z letom 2012 so se najbolj zmanjšali prihodki od trošarin od energentov in elektrike. Foto: Reuters

LJUBLJANA – Vlada je danes potrdila predlog zakona za poplačilo še nepoplačanih deviznih varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke v Sarajevu in Zagrebu, za kar bo po ocenah namenila 385 milijonov evrov. Javni poziv za vlaganje zahtev bo objavljen najkasneje 1. novembra letos, rok za vlaganje zahtev bo začel teči decembra letos. Rok za odločanje bo tri mesece od prejema popolne vloge, izplačilo pa bo opravljeno 30. dan po pravnomočnosti odločbe na transakcijski oziroma osebni račun upravičenca ali njegovega zakonitega zastopnika ali ustrezno pooblaščenega pooblaščenca. Prva izplačila je pričakovati v letu 2016.

Stroške plačilnega prometa, ki jih zaračunava izvajalec plačilnih storitev, bremenijo plačnika (Republiko Slovenijo), medtem ko stroški, ki jih zaračunava prejemnikov ponudnik plačilnih storitev, bremenijo upravičenca.   

Izplačane obresti bodo v Republiki Sloveniji oproščene od plačila dohodnine oz. davka. Sodno varstvo bo zagotovljeno z možnostjo vložitve tožbe na upravno sodišče.

Sprejem zakona bo imel finančne posledice v ocenjeni višini 385 milijonov evrov, kar pomeni ocenjeno višino glavnice za obe podružnici, obresti do 31. decembra letos ter administrativne in druge stroške, povezane z izvedbo verifikacijskega postopka in z izplačili. Glavnina sredstev za izvajanje zakona bo zagotovljena v državnih proračunih za leti 2016 in 2017, ki še nista bila sprejeta, so še sporočili iz vlade. 

Vlada je predlog zakon sprejela v okviru implementacije sodbe velikega senata Evropskega sodišča za človekove pravice, ki je Sloveniji v zadevi Ališić in drugi zoper države naslednice SFRJ v pilotni sodbi 16. julija lani naložil, da mora zaradi kršitve človekovih pravic poplačati še nepoplačane varčevalce podružnic LB v Sarajevu in Zagrebu. Za sprejetje vseh ukrepov, ki bodo omogočili plačilo starih deviznih vlog, vključno s spremembami zakonodaje, ji je dal leto dni časa. V predlogu zakona, ki ga mora do 16. julija sprejeti državni zbor, so določeni verifikacijski mehanizem zahtevkov in izhodišča za obrestovanje starih deviznih vlog.

Deli s prijatelji