IZKUPIČEK

Koliko bi zaslužila država s prodajo 15 družb?

Objavljeno 10. maj 2013 11.47 | Posodobljeno 10. maj 2013 10.58 | Piše: A. K.

Takšen bi bil lahko izkupiček države za državne deleže, katerih prodajo obljublja vlada Alenke Bratušek.

Ta teden sta Telekom in T-2 z veliko vnemo dokazovala, kdo je komu dolžan milijonske zneske in kdo se ne drži poštenih poslovnih praks

LJUBLJANA – Med ukrepi vlade je prodaja več podjetij, med katerimi so tudi takšna, ki potrebujejo predhodno dokapitalizacijo oziroma za nakup katerih bi morali kupcem plačati. Na prodajnem seznamu se je tako znašlo 15 podjetij, in sicer Adria Airways, Aero, Elan, Helios, Aerodrom Ljubljana, AA Tehnika, Telekom, NKBM, Paloma, Žito, Terme Olimia Bazeni, Cinkarna, Unior, Gospodarsko razstavišče in Fotona. Če bi šlo vse po načrtih vlade, bi država v žep s prodajo teh podjetij pospravila 739 milijonov evrov.

Telekom najboljši

Telekom Slovenije je najboljše premoženje v svežnju, seveda le v primeru, če bi kupec za delnico plačal 130 evrov. To pomeni, da bi iztržek znašal 620 milijonov evrov. Trenutno poteka prodaja proizvajalca barv Helios, ki je lani ob 337,9 milijona evrov čistih prihodkov ustvaril 4,4 milijona čistega dobička. Za Helios bodo prodajalci dobili nekaj premije nad tržno ceno, državni delež pa je vreden okoli 30 milijonov evrov, poročajo Finance. 

Za Aerodrom Ljubljana in Cinkarno Celje 22 milijonov

Aerodrom Ljubljana je vreden 22 milijonov evrov s 30-odstotno premijo nad tržno ceno. Osrednja naložba aerodroma je gradnja novega potniškega terminala do leta 2017. Od skoraj 60 milijonov evrov bo 14,2 milijona prispevala EU. Okoli 22 milijonov je vredna tudi Cinkarna Celje.

Okoli 10 milijonov evrov sta vredni tudi Fotona, proizvajalka optoelektronskih naprav, in pekarska družba Žito. Prodaja slednje je bila že večkrat neuspešna. Za Terme Olimia bi se dalo iztržiti okoli osem milijonov evrov.

Po pet milijonov evrov sta vredna Gospodarsko razstavišče in Adria Airways. Ta je lani ustvarila 10,8 milijona evrov čiste izgube. Država je Adrio zaradi finančnih težav nazadnje dokapitalizirala septembra 2011. Okoli pet milijonov je vreden tudi zreški Unior, ki je v prvih treh mesecih letos ustvaril 44 milijonov prihodkov od prodaje, kar je 5,3 odstotka več kot v istem obdobju lani.

Za štiri bi morali kupcem plačati

Med podjetja, ki se bodo težko prodala, sodijo Paloma, Adria Airways Tehnika, Elan in NKBM. Banka neuradno potrebuje od 300 do 400 milijonov evrov svežega kapitala. Za NKBM bo treba namreč morebitnemu kupcu plačati, kar pomeni, da glede na visoko dokapitalizacijske potrebe ne moremo govoriti o iztržku. Tudi za druga tri podjetja kupci trenutno niso pripravljeni plačati kupnine. 

Deli s prijatelji