LISTE

Koga vse lahko pošljete v Evropski parlament?

Objavljeno 27. april 2014 19.55 | Posodobljeno 27. april 2014 19.55 | Piše: STA, T. L.

Seznam 16 potrjenih kandidatnih list za volitve osmih slovenskih predstavnikov v Evropskem parlamentu.

Barroso je danes nagovoril evropske poslance

LJUBLJANA – Predstavitev 16 potrjenih kandidatnih list za volitve osmih slovenskih predstavnikov v Evropskem parlamentu. Liste so navedene po vrstnem redu vlaganja kandidatur.

LISTA SD/S&D

O nosilcu liste: 52-letni Igor Lukšič je predsednik stranke SD od junija 2012. Bil je minister za šolstvo in šport v vladi Boruta Pahorja.
Ostali kandidati na listi: evropska poslanka Tanja Fajon, evropska poslanka Mojca Kleva Kekuš, profesor Anton Bebler, podjetnica Marinka Vovk, poslanec Matevž Frangež in nekdanji minister za promet Patrick Vlačič.
O predlagatelju liste: SD je z desetimi poslanci v Sloveniji tretja največja parlamentarna stranka in druga največja vladna stranka. V Evropskem parlamentu ima dve evropski poslanki – Tanjo Fajon in Mojco Kleva Kekuš. Je članica evropske politične skupine S&D. SD bo na evropskih volitvah sodelovala že tretjič, na prvih je bil izvoljen tedanji predsednik stranke Borut Pahor, ki je kandidiral na zadnjem mestu. V zadnjem mandatu pa je s funkcije evropskega poslanca odstopil Zoran Thaler, ki je zaradi korupcije obsojen na zaporno kazen.

LISTA Desus

O nosilcu liste: Ivo Vajgl, rojen leta 1943, je aktualni evropski poslanec. Leta 2004 je bil minister za zunanje zadeve v vladi Antona Ropa.
Ostali kandidati na listi: občinska svetnica Marija Pukl, podjetnik Izidor Salobir, upokojena učiteljica Ingeborg Ivanek, predsednik severnoprimorskega pokrajinskega odbora Desus Bojan Bratina, poslanka Jana Jenko, upokojeni ravnatelj Anton Dragan in poslanka Marjana Kotnik Poropat.
O predlagatelju liste: stranka Desus je najmanjša koalicijska stranka, v državnem zboru ima pet poslancev ter zaseda dva ministrska položaja. V Evropskem parlamentu nima svojega poslanca, pred tokratnimi volitvami pa je za nosilca svoje liste postavila Iva Vajgla. Ta je bil v prejšnjem mandatu sicer izvoljen na listi stranke Zares in je član evropske politične skupine Alde. V Desusu pa se še niso odločili, kateri evropski politični skupini se bodo priključili. Listo podpira tudi Zveza društev upokojencev Slovenije.

LISTA SDS/EPP

O nosilcu liste: Milan Zver, ki bo na dan evropskih volitev dopolnil 52 let, je evropski poslanec. Bil je minister za šolstvo v času prve vlade Janeza Janše, kandidiral je na volitvah za predsednika republike leta 2012.
Ostali kandidati na listi: poslanka Romana Tomc, nekdanja poslanka Patricija Šulin, predsednik mestnega odbora SDS Ljubljana in nekdanji vodja urada vlade za komuniciranje Anže Logar, zamejski odvetnik Damijan Terpin, podpredsednica podmladka SDS Carmen Merčnik, nekdanja nadzornica Holdinga Slovenskih elektrarn Vlasta Krmelj in poslanec Andrej Šircelj.
O predlagatelju liste: SDS je največja opozicijska stranka in s 26 poslanci druga največja stranka v parlamentu. Stranka je bila zmagovalka zadnjih evropskih volitev leta 2009, na njeni listi so bili v Evropski parlament izvoljeni trije poslanci. Poleg Milana Zvera sta aktualni poslanki še Zofija Mazej Kukovič in Romana Jordan, ki pa ju na tokratnih volitvah ni na kandidatni listi. SDS je članica evropske politične skupine EPP.

LISTA NSi in SLS/EPP

O nosilcu liste: Lojze Peterle, rojen leta 1948, je drugi mandat poslanec Evropskega parlamenta. Bil je prvi predsednik slovenske vlade, predsednik Slovenskih krščanskih demokratov ter dvakratni zunanji minister.
Ostali kandidati na listi: podpredsednik NSi Aleš Hojs, nekdanja državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Monika Kirbiš Rojs, lanskoletna vinska kraljica Nežika Pavlič, generalna direktorica uprave za varno hrano Vida Čadonič Špelič, poslanec SLS Jakob Presečnik, predsednica NSi Ljudmila Novak in predsednik SLS Franc Bogovič.
O predlagatelju liste: SLS in NSi sta opozicijski stranki, prva je v državnem zboru zastopana s šestimi, druga s štirimi poslanci, pred evropskimi volitvami pa sta združili moči s skupno kandidatno listo. NSi v Evropskem parlamentu v sedanjem mandatu zastopa nosilec skupne liste Peterle, na prvih evropskih volitvah leta 2004 pa je bila celo zmagovalka volitev. SLS evropskega poslanca še ni imela, obe stranki pa sta članici politične skupine EPP.

LISTA SOLIDARNOST

O nosilcu liste: Leta 1947 rojeni Dušan Keber je zdravnik, publicist in univerzitetni profesor, bil je minister za zdravje v vladi Janeza Drnovška.
Ostali kandidati na listi: politologinja Marjutka Hafner, sociolog Damjan Mandelc, komunikologinja Nataša Osolnik, sociologinja in geografinja Tjaša Učakar, zgodovinar Jože Pirjevec, ekonomistka Manca Uršič Rosas in pisatelj Lenart Zajc.
O predlagatelju liste: Stranka solidarnost je nastala decembra lani, kot izraz izraženega nezadovoljstva državljanov pa so jo ustanovila tri vstajniška gibanja. Njeno krmilo so skupaj prevzeli Marina Tavčar Krajnc, Uroš Lubej in Damjan Mandelc. Za stranko bodo evropske volitve prva preizkušnja na političnem parketu, dokončne odločitve o tem, v katero evropsko skupino se bodo vključili, pa Solidarnost še ni sprejela.

LISTA SANJSKA SLUŽBA

O nosilcu liste: arhitekta Uroša Uršiča so kot nosilca liste izžrebali v okviru akcije Sanjska služba.
Ostali kandidati na listi: David Breskvar, Barbara Ložar, Boštjan Novak, Ksenija Korenjak Kramar, Andreja Korade in Marko Korenjak.
O predlagatelju liste: Lista Sanjska služba je državljanska pobuda, »družbeno-politični eksperiment«, v okviru katerega so izžrebali sedem kandidatov, ki so se prijavili prek spletnega obrazca na facebooku, in jih uvrstili na listo. Za vložitev liste so zbrali več kot 3000 podpisov. Z državljansko pobudo naj bi preizkusili uveljavljanje neposredne demokracije prek spletnih platform.

VERJAMEM – LISTA DR. IGORJA ŠOLTESA

O nosilcu liste: Igor Šoltes, rojen leta 1964, je nekdanji predsednik računskega sodišča, bil je prvi pooblaščenec za dostop do informacij javnega značaja.
Ostali kandidati na listi: diplomantka tržnega komuniciranja Katarina Košak, ekonomist Boštjan Horvat, nemcistka Mojca Blas, asistent na fakulteti za kemijo Iztok Prislan, varstvoslovka Monja Režonja, odvetnik Gregor Veličkov in samostojna podjetnica Diana Ternav.
O predlagatelju liste: z nastopom na evropskih volitvah nekdanji predsednik računskega sodišča Šoltes po več napovedih v zadnjih letih, da se bo politično aktiviral, zdaj dokončno aktivno vstopa v slovensko politiko, pri čemer se namerava pomeriti tudi na lokalnih in parlamentarnih volitvah. Na evropske volitve se podaja z društvom Verjamem, katerega predsednik je, za nastop na volitvah pa so zbrali več kot 3500 podpisov. Imena preostalih kandidatov so širši javnosti neznana.

LISTA PS

O nosilcu liste: 73-letni Jože Mencinger je nekdanji rektor Univerze v Ljubljani, bil je minister za gospodarstvo in podpredsednik prve slovenske vlade.
Ostali kandidati na listi: poslanka Melita Župevc, članica podmladka PS Valerija Medic, poslanec Jerko Čehovin, nekdanja poslanka Mirjam Bon Klajnšček, predsednik Mestne zveze upokojencev Ljubljana Marjan Sedmak, nekdanja atletinja Britta Bilač in poslanec PS Peter Vilfan.
O predlagatelju liste: stranka Pozitivna Slovenija je trenutno največja vladna in s 27 poslanci največja parlamentarna stranka. Pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami jo je ustanovil ljubljanski župan Zoran Janković, ki je na petkovem kongresu v spopadu s predsednico vlade Alenko Bratušek znova postal njen predsednik, zato je pričakovati premierkin odstop. PS se je odločila za vstop v politično skupino Alde, vendar se ob vrnitvi Jankovića na čelo stranke ugiba, ali bi utegnili odločitev spremeniti in se priključiti skupini S&D. Kongres Alde, na katerem bodo odločali o polnopravnem članstvu, bo 2. maja.

LISTA SSN

O nosilcu liste: 41-letni Bogomil Knavs je pravnik.
Ostali kandidati na listi: ekonomistka Janica Millonig, teolog Dušan Egidij Kubot - TotiSlo, živilska tehnica Ivica Krajnc, diplomant upravnih ved Miha Majc in inženirka mikrobiologije Simona Drev.
O predlagatelju liste: Stranka slovenskega naroda (SSN) je zunajparlamentarna stranka, ki je bila ustanovljena leta 2002. Doslej je sodelovala že na nekaj državnozborskih volitvah, a se ji ni uspelo uvrstiti v parlament. S svojo listo je kandidirala tudi na volitvah v Evropski parlament leta 2004. Na listi za tokratne evropske volitve so poleg članov SSN tudi predstavniki civilnodružbenega gibanja SOL Slovenije.

LISTA ZELENI SLOVENIJE

O nosilcu liste: profesor športne vzgoje Vlado Čuš, rojen leta 1957, je predsednik stranke Zeleni Slovenije.
Ostali kandidati na listi: ekonomistka Barbara Cenčič Krajnc, podjetnik Martin Gorjanc, podjetnica Nives Grlj, arhitekt Marko Mitja Feguš, kozmetičarka Tamara Galun, nekdanji vrhunski atlet Franc Branko Vivod in inženirka metalurgije Andreja Galinec.
O predlagatelju liste: Zeleni Slovenije je zunajparlamentarna stranka, ustanovljena leta 1989. Na prvih demokratičnih volitvah leta 1990 se je uvrstila v parlament in v njem ostala dva mandata.
Leta 1996 je iz državnega zbora izpadla in se vanj ni več vrnila. Na evropskih volitvah je leta 2004 sodelovala s skupno listo s Stranko mladih Slovenije, leta 2009 pa v koaliciji zelenih strank Združeni zeleni, a se ji ni uspelo uvrstiti v Evropski parlament.

LISTA KACIN – KONKRETNO

O nosilcu liste: 58-letni Jelko Kacin je evropski poslanec od leta 2004. Bil je minister za informiranje v prvi slovenski vladi, minister za obrambo in predsednik LDS.
Ostali kandidati na listi: sodelavka britanske vlade Polona Sagadin, direktor Sklada za razminiranje in pomoč žrtvam min Dorijan Maršič, direktorica humanitarnega društva UP Jesenice Faila Pašić Bašić, vodja pisarne Jelka Kacina v Bruslju Andrej Lavtar, aktivistka za človekove pravice Tatjana Greif, študent Jure Pucko in direktorica zavoda Akson 2020 Sara Karba.
O predlagatelju liste: Jelko Kacin na tokratnih volitvah nastopa s samostojno listo in ne s podporo nekoč najmočnejše stranke v državi, danes pa zunajparlamentarne LDS, katere član je. Predlagatelj liste je sicer košarkarski strokovnjak Zmago Sagadin. Kacin se je o skupnem nastopu na evropskih volitvah dogovarjal z drugimi članicami evropskih liberalcev Alde, a so poskusi sodelovanja propadli. Kacin je, tako kot LDS, na katere listi je bil izvoljen na prejšnjih evropskih volitvah, član Alde.

LISTA SNS

O nosilcu liste: 66-letni Zmago Jelinčič je predsednik SNS, bil je dolgoletni poslanec.
Ostali kandidati na listi: zdravstvenik Sergej Čas, poslovna sekretarka Helena Rupar, medicinska sestra Alenka Jelenovič, upokojenec Jos Zalokar, direktorica družbe Katarina Langus Šeligo, direktorica podjetja Jelena Miljković in višji svetovalec Folko Puconja.
O predlagatelju liste: Slovenska nacionalna stranka je bila parlamentarna stranka vse od prvih volitev leta 1992, ko je prvič vstopila v parlament, do volitev leta 2011, ko je iz državnega zbora izpadla. Predsednik SNS je že ves čas Zmago Jelinčič, ki je tudi nosilec strankine liste na tokratnih volitvah. Stranka je sodelovala že na dosedanjih evropskih volitvah leta 2004 in 2009, a se njenim predstavnikom ni uspelo uvrstiti v Evropski parlament.

LISTA ZDRUŽENA LEVICA

O nosilcu liste: 51-letna Violeta Tomič je gledališka igralka in podpredsednica Demokratične stranke dela.
Ostali kandidati na listi: profesor in predsednik Gibanja Trs Dušan Plut in koordinator sveta Iniciative za demokratični socializem Luka Mesec.
O predlagatelju liste: V Združeno levico so se pred evropskimi volitvami povezali Demokratična stranka dela (DSD), Stranka za ekosocializem in trajnostni razvoj (Trs) in novoustanovljena stranka Iniciativa za demokratični socializem. Pred volitvami so se o skupnem nastopu dogovarjali med drugim tudi s še eno novoustanovljeno stranko, Solidarnostjo, a se je ta na evropske volitve podala samostojno.

LISTA ZARES/ALDE

O nosilcu liste: 48-letna Darja Radić je bila ministrica za gospodarstvo v vladi Boruta Pahorja.
Ostali kandidati na listi: podpredsednik stranke Andrej Rus, profesorica angleščina Ivana Gornik, podpredsednik stranke in nekdanji poslanec Vito Rožej, gospodarstvenica Simona Potočnik, predsednik pomladka Zares Aktivni Matic Smrekar, podpredsednica stranke Cvetka Ribarič Lasnik in predsednik Zares Pavel Gantar.
O predlagatelju liste: Stranka Zares je zunajparlamentarna stranka. Sodelovala je v vladi Boruta Pahorja, na parlamentarnih volitvah leta 2011 pa je izpadla iz parlamenta. Na njeni listi je bil v Evropski parlament na prejšnjih evropskih volitvah izvoljen Ivo Vajgl, a se je s stranko razšel. Zares je članica Alde, dogovori o skupnem nastopu Zares z drugimi liberalnimi strankami pa niso uspeli.

LISTA PIRATSKA STRANKA SLOVENIJE

O nosilcu liste: Rolando Benjamin Vaz Ferreira je 27-letni prevajalec in programer.
Ostali kandidati na listi: lista ima samo enega kandidata.
O predlagatelju liste: Piratska stranka Slovenije je bila ustanovljena leta 2012 in je del političnega gibanja, ki je nastalo iz upora proti poskusom pretiranega nadzora in regulacije interneta. Prva piratska stranka je bila ustanovljena na Švedskem leta 2006, danes pa v Evropskem parlamentu sedita dva njihova poslanca.

LISTA DL/ALDE

O nosilcu liste: 51-letni Senko Pličanič je minister za pravosodje v vladi Alenke Bratušek, enako funkcijo je opravljal v drugi vladi Janeza Janše.
Ostali kandidati na listi: poslanka Polonca Komar, poslanec Marko Pavlišič, svetovalka notranjega ministra Gregorja Viranta Vesna Alaber, gasilec Milan Dubravac, prostovoljka in aktivistka Emina Hadžić, samostojna podjetnica Monika Bračika in študent prava Miha Istenič.
O predlagatelju liste: Državljanska lista je nastala oktobra 2011 pred parlamentarnimi volitvami in se z osmimi poslanci uvrstila v parlament. Sodeluje v vladi Alenke Bratušek, pred tem je bila v vladi Janeza Janše. Je članica politične skupine Alde, pred evropskimi volitvami pa je bila v igri za skupno listo slovenskih pripadnic evropskih liberalcev, a so se v stranki odločili za samostojno listo.

Deli s prijatelji