BELE HALJE

Koga bolj ogroža 
jutrišnja stavka?

Objavljeno 27. maj 2015 17.31 | Posodobljeno 27. maj 2015 17.32 | Piše: Jadran Vatovec

Spopad med Fidesom in vlado je zelo podoben damoklejevemu meču. KSS je že pozval k odstopu ministrico Kolarjevo, a tudi Koprivnikarja.

Ministra Boris Koprivnikar in Milojka Kolar Celarc, ki ju iz ozadja opazuje šef Fidesa Konrad Kuštrin: KSS sploh ne dvomi, da bi prva dva morala odstopiti. (Foto: Igor Zaplatil)

LJUBLJANA – Zdravniki bodo jutri stavkali. Z ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc povsem pričakovano niso našli skupnega jezika, saj jim v tem hipu ni mogla oziroma niti ni hotela potrditi standardov in normativov ter jih začeti izvajati. Prvi mož zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin je pojasnil, da zdravnikom 20 let po zadnji veliki stavki ni preostalo nič drugega kot začeti celodnevno stavko. Tudi zato, ker so zdravniške koordinacije zaman napisale program sanacije slovenskega zdravstva: ministrica Kolar Celarčeva, je dejal, ni hotela, da bi ji ga predstavili. Je pa najela tuje strokovnjake, ki naj bi preučili slovenski zdravstveni sistem in njegove pomanjkljivosti, ter za to porabila dvakrat več denarja, kot ga neka bolnišnica, denimo šempetrska, v vsem letu nameni za nakup medicinske opreme. Kuštrinu se zdi tudi nespodobno, da nekdo še kar manipulira s podatki o »nenormalno visokih« plačah skupinice zdravnikov, denimo tistih na Ptuju, ki na prvi pogled res veliko zaslužijo, v resnici pa morajo s pretiranim številom nadur preprečevati podaljševanje čakalnih dob.

Analiza plačanih nadur

No, Konfederacija slovenskih sindikatov (KSS) opozarja na nekaj drugega. Da primer Radan pomeni resno, skrajno opozorilo, da je kršenje delovnopravne zakonodaje v Sloveniji za politiko nekaj povsem sprejemljivega, za kar sta objektivno odgovorna prav zdajšnja ministrica za zdravje in minister za javno upravo Boris Koprivnikar: »Zaradi nadaljevanja kršenja delovnopravne zakonodaje na področju zdravstva in varčevalnih ukrepov v javnem sektorju ministrico za zdravje in ministra za javno upravo javno pozivamo, naj sprejmeta objektivno odgovornost in odstopita. Analiza dela v UKC Ljubljana in splošni bolnišnici na Ptuju je pokazala, da se kršenje delovnopravne zakonodaje nemoteno nadaljuje tudi pod Cerarjevo vlado. Iz analize izhaja, da so se pri (analiziranih) zdravnikih zakonsko določene omejitve za nadure v povprečju prekoračevale najmanj štirikratno. Ministrica s prstom kaže na vodstvo UKC Ljubljana in ga poziva k odstopu, a je sama najbolj objektivno odgovorna za zdajšnje razmere...«

Zdravniki bodo, kot rečeno, stavkali zato, ker ministrstvo za zdravje in vlada še nista potrdila standardov in normativov, zbranih v njihovi tako imenovani modri knjižici. V Fidesu menijo, da bi posamezni družinski zdravnik lahko bdel kvečjemu nad zdravjem 1500 pacientov, ne pa, kot doslej, nad zdravjem 2200. Za obravnavo (pregled) posameznega pacienta naj bi zdravnik imel tudi več časa. Jasno, če bi želeli to zagotoviti, bi potrebovali nekaj sto dodatnih družinskih zdravnikov. No, če bi vlada potrdila modro knjižico in hkrati privolila v višanje plač najslabše plačanim zdravnikom (sindikat Fides predlaga, da bi bila povprečna zdravniška plača poslej enaka trikratniku povprečne slovenske plače, kar pomeni, da bi jo bilo treba povečati za približno 40 odstotkov), se jutri zjutraj ob 7. uri bržda ne bi začela celodnevna stavka zdravnikov. Upajmo, da imate srečo in vam jutri ne bo treba iti k zdravniku. V skladu z določili zakona o zdravniški službi bodo namreč zdravniki med stavko poskrbeli zgolj oziroma predvsem za nujne primere.

Dodatnih 200 milijonov pa ni

Kako pa je že na zahteve in sindikalne grožnje zdravnikov odgovorila ministrica Milojka Kolar Celarc, ki, odkar ministruje, še ni utegnila obiskati UKC Ljubljana? Poudarila je, da ne bo dovolila, da bi jo kdor koli izsiljeval na tako neprimeren in nepotreben način, in obljubila, da bo ministrstvo za zdravje najpozneje do poletja pripravilo svoj predlog standardov in normativov. Mimogrede, vršilec dolžnosti generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Samo Fakin je že vnaprej pojasnil, da denarja za višje plače zdravnikov v tem hipu pač ni oziroma da ni mogoče uresničevati parcialnih, ozkih interesov neke skupine. Za to bi namreč potrebovali najmanj dodatnih 200 milijonov evrov.

Nihče, jasno, v tem hipu ne more prerokovati, kateri oziroma kakšni bodo naslednji koraki predstavnikov vlade in zdravniškega sindikata.

Nenormalno veliko nadur

Konfederacija slovenskih sindikatov (KSS) je na svoji spletni strani objavila analizo neverjetnega števila nadur zdravnikov, zaposlenih v Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča Ptuj in v ljubljanskem UKC, ter celo plačilne liste (v izvirniku) nekaterih izmed tamkajšnjih zdravnikov: »Eden izmed analiziranih zdravnikov je podpredsednik zdravniške zbornice Valentin Sojer, in prav on je v neki informativni oddaji komentiral primer Radan in razmere v zdravstvu, svoje preobremenjenosti z več kot trikrat preseženim številom nadur in plačo v povprečni višini prek 8000 evrov (vsak mesec v obdobju zadnjih 13 mesecev) pa ni niti omenil, očitno mu takšno nevarno in nezdravo delovno okolje zaradi dobrega zaslužka odgovarja...«

V sporočilu KSS za javnost so še zapisali: »Ministrstvo za zdravje je skupaj z ministrstvom za javno upravo odgovorno tudi za nesmotrno trošenje davkoplačevalskega denarja, saj bi s plačo enega od zdravnikov iz naše analize lahko zaposlili še dva zdravnika, od katerih bi samo eden nedvomno naredil več ter veliko bolj varno in zdravo zanj in za paciente. Naša analiza potrjuje, da z vsiljenimi varčevalnimi ukrepi varčujemo na najdražji možen način, za kar je nedvomno objektivno odgovoren minister za javno upravo Boris Koprivnikar.« Zaradi plačanih nadur je (v zadnjih 13 mesecih) povprečna mesečna plača zdravnikov v ptujski splošni bolnišnici znašala celo 10.461,75 evra, v ljubljanskem UKC pa »le« 8462,47 evra. 

 

Deli s prijatelji