POOSTRENO

Koga bodo nadzorovali: bodo dacarji potrkali tudi na vaša vrata?

Objavljeno 16. oktober 2013 22.41 | Posodobljeno 16. oktober 2013 22.41 | Piše: T. L.

Durs in Curs z roko v roki nadzorujeta tiste, ki se ukvarjajo z dejavnostjo svečarstva, cvetličarstva, vrtnarstva in vulkanizerstva.

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Pozor, vsi, ki se ukvarjate s svečarstvom, cvetličarstvom, z vrtnarstvom ter vulkanizerstvom: Davčna uprava Republike Slovenije bo v sodelovanju s Carinsko upravo Republike Slovenije v okviru ciljno usmerjenih nadzorov na področju gotovinskega poslovanja poostreno nadzirala dejavnosti, v katerih se do konca novembra pričakuje porast prometa. In to so dejavnosti svečarstva, cvetličarstva, vrtnarstva in vulkanizerstva.

Kaj bodo nadzorovali

Iz republiške davčne uprave so sporočili, da bodo v prihodnji tednih poostreno nadzirali svečarje, cvetličarje in vrtnarje, v mesecu novembru bo poostren nadzor usmerjen na vulkanizerje. V nadzorih bo pozornost namenjena ustrezni registraciji ponudnikov storitev, neoddajanju obračunov davka registriranih zavezancev, neplačevanju davkov, neizdajanju računov za opravljen gotovinski promet ter »brisanju« evidentiranega prometa ob pomoči računalniških blagajn in s tem izkazovanju napačnih podatkov v obračunih (prenizki prihodki in neobračunan DDV). 

V primeru hujših kršitev zakonodaje bo davčna uprava uporabila tudi pooblastila zasega listin, predmetov, evidenc in drugih dokumentov ter pooblastila prepovedi opravljanja dejavnosti. Nadzore v okviru svojih pristojnosti bodo opravljali tudi cariniki mobilnih enot, poleg tega pa bodo izvajali tudi preventivne obiske s ciljem informiranja in zbiranja informacij. Informirali bodo o obveznostih zavezancev za davek, o vseh aktivnostih in mogočih ukrepih Dursa in Cursa na tem področju ter o spremembi zakonodaje na področju gotovinskega poslovanja. 

Carinske mobilne enote ne le nad gostince

Na cesti pa bodo tudi carinske mobilne enote, ki bodo v naslednjih tednih nadaljevale utečene aktivnosti v boju proti sivi ekonomiji, in sicer s preventivnimi obiski pri posameznih davčnih zavezancih (predvsem v gostinskih lokalih), z opozarjanjem na obvezno izdajanje računov in poostrene inšpekcijske nadzore s ter trošarinskimi preverjanji (prodaja cigaret in alkoholnih pijač). Poleg tega bodo cariniki svoje aktivnosti razširili na svečarje, cvetličarje in vrtnarje ter vulkanizerje, kjer bodo opravljali tudi okoljski davčni nadzor (po uredbah o okoljski dajatvi za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže, izrabljenih gum, zaradi uporabe mazalnih olj in tekočin, za onesnaževanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida) in nadzor namenske uporabe goriva v prevoznih sredstvih in delovnih strojih zavezancev.

Zbirali bodo informacije na terenu, ki bodo koristne za postopke davčnega inšpekcijskega nadzora. Davčni inšpektorji bodo sodelovali tudi v koordiniranih akcijah inšpekcijskega sveta, ki bodo v naslednjem obdobju prav tako usmerjeni v nadzor svečarjev in cvetličarjev.

Potrošniki, dacarji vas prosijo za pomoč

Davčna uprava RS ob tej priložnosti poziva potrošnike, da ji pomagajo preprečevati sivo ekonomijo in nelojalno konkurenco. Ponovili so poziv, da za vsako blago ali storitev zahtevajo in vzamejo račun. Če želijo, lahko fotografijo računa pošljejo kot MMS sporočilo na 051 241 241 ali kot priponko na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. V sporočilo MMS in zadevo elektronskega sporočila se vpiše davčna številka ali ID-številko za DDV zavezanca, ki je zapisana na računu.

Deli s prijatelji