DAVEK NA NEPREMIČNINE

Koga bo udaril novi davek: lastnika ali najemnika?

Objavljeno 08. junij 2013 10.18 | Posodobljeno 08. junij 2013 10.18 | Piše: P. J.

Novi davek bodo najbolj občutili tisti s praznimi nepremičninami in najemodajalci.

Simbolična fotografija

LJUBLJANA – Z novim davkom na nepremičnine naj bi se v državno blagajno steklo kar 240 milijonov evrov več, dodatnih 40 milijonov pa naj bi dobile občine. Mnogim ni povsem jasno, kaj taka obdavčitev pomeni v praksi, gotovo pa jo bodo v denarnici najbolj občutili najemniki, saj bodo lastniki zaradi tega skoraj gotovo dvignili najemnino.

Občine bodo lahko dodatno obdavčevale

Lastnik stanovanja povprečne velikosti bo plačal 120 evrov davka, kar je približno dvakrat več kot zdaj. Stanovanja bodo obdavčena z 0,15-odstotno stopnjo, kar trikrat više pa bodo obdavčena prazna stanovanja. Za poslovne stavbe bo davčna stopnja znašala 0,8 odstotka, zemljišča bodo obdavčena z 0,5 odstotka, neizkoriščena zemljišča pa s kar 1,5 odstotka, poroča RTV Slovenija

Občine bodo imele možnost, da višino davka zvišajo ali znižajo za 50 odstotkov. Za zgradbe, ki so stare več kot 50 let, ga bodo lahko zvišale kar trikratno. Zgradbe tujih diplomatskih predstavništev, nekaterih mednarodnih organizacij in Evropske unije bodo davka oproščene. Prav tako bodo davka oproščene tudi nepremičnine, ki so javno dobro, in varovalni gozdovi.

Kako bo z lastnino cerkve?

Zakon sicer ne navaja, ali bo obdavčena tudi cerkev. Sakralni objekti so iz tega skoraj zagotovo izvzeti, obdavčitev ostalih nepremičnin v lasti cerkve pa bo stvar javne debate in politične odločitve. Zakon bo v javni razpravi do prvega julija.

Konkretne številke 

Denimo lastnik stanovanjske hiše v Brežicah, ki je vredna 192.000 evrov, je do zdaj plačeval 78,80 evra nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Davek bo po novem za tako nepremičnino znašal 288 evrov.

Lastnik dvoinpolsobnega stanovanja v Ljubljani, ki je vredno 137.000 evrov, je za nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča plačeval 81,90 evra. Davek na nepremičnino bo po novem znašal 205,50 evra. Če pa bo lastnik tako stanovanje oddajal v najem, bo davek kar 616,50 evra.

Trenutno nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča za enosobno stanovanje v Izoli, vredno 93.000 evrov, znaša 48 evrov. Po novem bo zanj treba plačati davek v višini 139,50 evra. 

Deli s prijatelji